Кламер БГ - Новини: Николай Бареков обедини българските евродепутати в единна подкрепа на "Южен поток"

Николай Бареков обедини българските евродепутати в единна подкрепа на "Южен поток"

Европа

|
Вт, 21 Окт 2014г. 19:31ч.
Николай Бареков обедини българските евродепутати в единна подкрепа на "Южен поток"

Българските евродепутати са единни в позицията си за строежа на "Южен поток". Това стана ясно от срещата на представители на партия "България без цензура" (ББЦ), ГЕРБ, БСП и ВМРО в Брюксел за енергийната независимост на България с подкрепата на Европа.

Домакин бе заместник-председателят на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

Ето какво се казва по-нататък в съобщението:

"Нашите позиции съвпадат по голяма част от темите, а разминаванията, където ги има, са само в нюансите", обобщи Бареков. Срещата бе за "Южен поток", ядрената енергетика в

България, възможностите за енергийна независимост и алтернативни източници. Всеки в своята комисия трябва да работи за интереса на България, но трябва да имаме единна позиция по основните теми, посочи Бареков, който е член на комисията по енергетика в

ЕП.

Той обяви, че ББЦ е за строежа на "Южен поток", но съобразен с европейските изисквания. Същото становище изказа и Илияна Йотова от БСП, като коментира по-меката линия на ЕС за газопровода и премахването на текста за анулиране на проекта.

Ангел Джамбазки от ВМРО пък допълни, че трябва да се преразгледа и цената.

Владимир Уручев от ГЕРБ заяви, че винаги е поддържал проекта, защото ще носи на България печалба в дългосрочен план и може да съживи някои части на икономиката ни. Той обаче е категоричен, че много важен е въпросът какъв газ ще тече по газопровода.

"Най-после в Европа се заговори за единна европейска политика в енергетиката. Нужен е сериозен план и синхронизация на проектите от общ интерес - газовата връзка България-Гърция трябва да се синхронизира с другия проект за плаващ терминал за втечнен газ в Гърция. Трябва заедно да започнат", каза Уручев.

Бареков пък посочи, че имаме и други алтернативи, освен втечнения газ. "Можем да потърсим начини бъдещите газопроводите на юг да заработят. В Катар има газ, в Иран - също", каза той.

Бареков прие становището на Уручев, че България трябва да потърси пазари извън Балканите.

Българските евродепутати трябва да работят усилено в групите си в ЕП, за да може България да стане част от европейското виждане и европейските решения в енергетиката, категорични бяха участниците в срещата при Бареков.

mediapool.bg