Кламер БГ - Новини: Нено Димов окончателно излиза от ареста

Нено Димов окончателно излиза от ареста

България

|
Четв, 23 Апр 2020г. 16:26ч.
Нено Димов окончателно излиза от ареста

Бившият министър на екологията Нено Димов излиза от ареста. Миналата седмица на първа инстанция мярката му бе променена на домашен арест, а в четвъртък решението бе потвърдено и от Апелативният специализиран наказателен съд.

Димов бе задържан в началото на годината. Той е в ареста по обвинения за безстопанственост заради водната криза в Перник. Прокуратурата твърди, че той не е спрял водоподаването към предприятията "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник въпреки че е бил задължен и е знаел за намаляващите обеми в "Студена". Перник е на режим от края на ноември. В момента във водоема има надд 10 млн. кубични метра вода и ако силният приток се запази, се очаква в края на май режимът да отпадне изцяло.

Основният аргумент на прокуратурата срещу Димов е неговият подпис върху месечните графици за водовземане, в които екомоинистерството разрешава определени количества вода да бъдат изразходвани. В случая със "Студена" количествата започват да намаляват едва след въвеждане на режима. Преди това обаче мерки не са взети.

Заедно с Димов обвиняеми са бившият шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов и някогашният зам.-кмет на града Севдалина Ковачева. И двамата бяха освободени от ареста. Към момента единственият задържан е бившият министър, който на няколко пъти безуспешно искаше по-лека мярка.

Докато Димов бе в ареста, депутатите го освободиха от министерския пост. На негово място бе избран друг от "гражданската квота" на ВМРО - Емил Димитров – Ревизоро.

mediapool.bg