Кламер БГ - Новини: Неймар разби хегемонията на Меси и Роналдо в Шампионската лига

Неймар разби хегемонията на Меси и Роналдо в Шампионската лига

Спорт

|
Нед, 07 Юни 2015г. 17:56ч.
Неймар разби хегемонията на Меси и Роналдо в Шампионската лига

С гола си срещу Ювентус на финала на Шампионската лига в събота вечерта нападателят на Барселона Неймар разби хегемонията на съотборника си Лионел Меси и Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид) на върха на стълбицата на голмайсторите в престижния футболен турнир.

Така за пръв път от 2007 г. на върха в класацията се появява име, различно от Меси и Роналдо, които неизменно доминираха в Шампионската лига. Последният различен от тях двамата голмайстор датира от сезон 2006/2007, когато Кака вкара десет гола и изведе Милан до трофея.

Меси, Роналдо и Неймар завършиха тазгодишното участие на отборите си с по десет гола и за пръв път от 15 години първото място при голмайсторите в Шампионската лига беше разделено от трима играчи.

За последно това стана през 2000 г. , когато отново с по десет гола призът беше поделен между Раул от Реал (Мадрид), Ривалдо от Барселона и Марио Жардел от Порто.

Меси можеше да стане еднолично голмайстор на най-силния клубен турнир, но не успя да се разпише във финала срещу Ювентус. Затова пък еднолично завърши и като лидер в класацията за асистенции при головете. Той направи шест голови подавания, докато с четири Роналдо раздели второто място със Сеск Фабрегас от Челси и Коке от Атлетико (Мадрид).

Неймар направи една асистенция в турнира, но пък измежду тримата голмайстори имаше нужда от най-малко игрово време, за да вкара десетте си гола - 1026 минути. Роналдо го направи за 1065 минути, а Меси - за 1147 минути.

Един гол по-малко от тях вкара Луис Адриано от "Шахтьор" (Донецк). Той обаче го направи в едва 628 минути, след като отбеляза всичките си попадения в груповата фаза, което беше изравнен рекорд.

Луис Суарес, Карлос Тевес от "Ювентус", Джаксън Мартинес от "Порто" и Томас Мюлер от "Байерн" завършиха с по седем гола.

mediapool.bg