Кламер БГ - Новини: Незаконните превози на боклук намалели до 2.85%, похвали се МОСВ

Незаконните превози на боклук намалели до 2.85%, похвали се МОСВ

България

|
Пон, 11 Ян 2021г. 19:31ч.
Незаконните превози на боклук намалели до 2.85%, похвали се МОСВ

Екоминистерството върнало в Италия 22.73 тона незаконни текстилни отпадъци и използва случая да се похвали, че нерегламентираните превози на боклуци са намалели от 11.62 на сто до 2.85 процента.

Това е станало в резултат на работата на Националния координационен център към ведомството, който бе създаден като оперативна работна група след скандалите с незаконните различни видове отпадъци в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Звеното проследява превоза за трансгранични и местни отпадъци до мястото за тяхното съхранение и оползотворяване в координация с екоинспекциите, митническите звена и граничната полиция.

Така била преценена като високо рискова доставка на фирма, посочена с инициалите И.Р.Г., и била наредена проверката.

Установено било, че тя е внесла незаконно през май 2020 г. въпросното количество текстилни отпадъци от Италия. Така те били върнати от швейцарска фирма, уредила превоза им, на италианската фирма, посочена в документите като генератор на отпадъците (абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла.

Дружеството получател на отпадъците, намиращо се в с. Горник, община Червен бряг, имало наложена през април 2020 г. принудителна административна мярка от директора на плевенската екоинспекция.

Отпадъците са били съхранявани и охранявани на терен на пътна полиция на МВР-Монтана.

mediapool.bg