Кламер БГ - Новини: Неврохирургията на "Пирогов" получи дарение интубационен бронхоскоп

Неврохирургията на "Пирогов" получи дарение интубационен бронхоскоп

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 18:55ч.
Неврохирургията на "Пирогов" получи дарение интубационен бронхоскоп

Клиниката по неврохирургия на столичната болница "Пирогов" получи интубационен бронхоскоп, какъвто досега не е имала, като дарение от Фондация "Продължи доброто" на Нели Беширова, която притежава консултанта в областта на ядрената енергетика "Риск инженеринг".

Ендоскопският апарат модел FI-16RBS на японския концерн PENTAX, се използва за цялото борнхиално дърво, синусите и трахеята, за поставяне на интубационни тръби, за аспирация на секрети от белия дроб. С уреда може да се взима тъканна биопсия, както и да се изваждат чужди тела. Ендоскопът е мобилен, снабден е с LED светлинен източник, който е интегриран в ръкохватката и това позволява бързо пренасяне до нуждаещия се пациент. Дизайнът на апарата и вложените в производството му материали, позволяват сигурна дезинфекция, при най-високи изисквания за хигиена.

"Клиниката по неврохирургия до момента не разполагаше с такъв апарат и се налагаше ползването на апаратурата от други отделения", посочва в съобщението проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в "Пирогов".

"Този апарат поставя прецизността, на която държим на друго ниво. Най-големият плюс е за пациентите, защото подобрява бързината, с която можем да реагираме и която спасява животи", допълва доктор Валерий Плачков, началник на отделението по "Анестезиология и интензивно лечение" и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия.

"Живеем в тежки времена на световна пандемия, но не бива да забравяме, че хората боледуват от различни болести и не е само Covid-19. Всеки ден някой има нужда от помощ. Пирогов е място, където се лекуват много хора с различни заболявания. Клиниката по неврохургия е една от най-добрите в страната. За всички нас е важно, те да разполагат с най-ново поколение медицинска апаратура, за да могат да лекуват максимално ефективно", коментира Беширова.

mediapool.bg