Кламер БГ - Новини: Неадекватната маркировка може да е провокирала трагичния инцидент на "Струма"

Неадекватната маркировка може да е провокирала трагичния инцидент на "Струма"

България

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 14:44ч.
Неадекватната маркировка може да е провокирала трагичния инцидент на "Струма"

Неадекватната маркировка може да е провокирала трагичния инцидент на

Неадекватна пътна маркировка и липсващите пътни знаци може да са провокирали трагичния инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха 46 души. Това казва автомобилният състезател Димитър Илиев, който прави подробен видеоанализ на мястото на катастрофата. Илиев е част и от Академията за безопасно шофиране.

Известният автомобилен състезател прави преглед на състоянието на пътния участък, като сравнява снимките на мястото от Google Maps, заснети през май 2021 година, свои архивни записи от април 2021 година и актуалното състояние на пътя.

Преди влизането в десния завой с обратен вираж на магистралата аварийната лента внезапно преминава в прекъсната линия.

"Това чисто логически би означавало, че магистралата става в три ленти. Като всеки шофьор, който спазва правилника за движение, човекът най-вероятно е минал в най-дясната лента", казва Илиев.

Веднага след това идва табела "Кулата - 129 км", която също не предупреждава, че предстои отбивка.

Маркировката в този участък е изтъркана като при шофиране през нощта при дъжд вероятно се вижда много слабо. Около сто метра преди завоя се появяват и остатъци от двойна непрекъсната линия, която според Илиев трудно би могла да бъде забелязана.

"Единственото нещо, по което се ориентираме къде сме позиционирани на пътя, е размазаният силует на мантинелата вдясно от нас, чиито светлоотразителни елементи са в окаяно състояние и отдавна са загубили своя ефект. Буквално на самия изход изскача предупредителния знак за място за отдих и стотни от секундата след това - неясна маркировка с разделителен знак Г11 и C6.3, който обаче се оказва точно пред него", казва състезателят.

Върху знака е залепена и обява за тегличи, която допълнително намалява ефекта на светлоотразяването. Хипотезата е, че шофьорът на автобуса е бил докаран от самата маркировка до това да се вреже мантинелата.

Това вероятно е причинило щети по автобуса, като спукана гума и прерязани маркучи на спирачната система, заради което шофьорът напълно е изгубил контрол.

Димитър Илиев е открил свои лични записи от април 2021 г., когато той шофира в същия участък. На тях табелата за предстояща чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На кадрите от Google Maps, заснети месец по-късно, тя вече липсва.

Илиев обръща внимание, че знакът всъщност е паднал на земята зад мантинелата на пътя, но никой не го е поставил обратно в продължение на седем месеца.

mediapool.bg