Кламер БГ - Новини: Началото на парламентарния сезон: ГЕРБ и ДПС искат диалог, а “Възраждане“ плаши с протести

Началото на парламентарния сезон: ГЕРБ и ДПС искат диалог, а “Възраждане“ плаши с протести

България

|
Ср, 05 Ян 2022г. 11:30ч.
Началото на парламентарния сезон: ГЕРБ и ДПС искат диалог, а “Възраждане“ плаши с протести

Архивна снимка БГНЕС

Новият парламентарен сезон започна мълчаливо за управляващите, докато опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС призова за търсене на консенсус и диалог. “Възраждане“ наблегна на любимата си тема за противоепидемичните мерки и заплаши с протести, ако те не бъдат отменени с мораториум от парламента.

Групата на ГЕРБ-СДС изрази готовност да участва в търсенето на национални консенсуси, ДПС призова за възстановяване на диалога, докато четирите формации в управляващата коалиция ги изслушаха, без да отговорят.

В декларацията на ГЕРБ-СДС се говори за постигане на национално единство и консенсус.Преди Нова година ГЕРБ обяви готовност да подкрепи конституционни промени в съдебната власт, ако Бойко Рашков бъде махнат от МВР.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова критикува правителството, че не осъзнава на важността на ситуацията, в която се намира страната заради здравната, социалната и токовата криза.

Имаше обвинение за проявен авантюризъм заради плановете за строителство на четири моста над Дунав и тунели под Стара планина при липса на бюджет за 2022 г.,

ГЕРБ призовава управляващите да защитят българските интереси в регионана фона на сложната ситуация със Северна Македония.

"Има два пътя - на задълбочаване на кризите или на създаване на условия за национално усилие за преодоляване. Ние избираме втория и ще предлагаме, но от вас зависи дали ще се възползвате от възможността за изграждане на национални консенсуси", каза Атанасова.

В декларацията на ДПС лидерът Мустафа Карадайъ поиска максимално съгласие за решаване на кризите чрез възстановяване на диалога сред политиците, защото това искали избирателите. Но ДПС вижда обратното – пълно

отсъствие на диалог.

"Новите тинк-танк политически проекти се внедриха като заявка за новите месии с лозунги като "Промяна", "Справедливост", "Борба с корупцията" и др. Така се появи и ГЕРБ", каза още Мустафа Карадайъ.

ДПС също засегна социалните измерения на повишаването на цените. Оценката на партията е, че хората обедняват заради инфлацията, бизнесът изнемогва и е нужно стабилизиране на политическия процес, който да потърси изход от кризите.

Партията подчерта, че фатално се закъснява с Плана за възстановяване и развитие, за оперативни програми не се говори, а бюджетът се отлага.

Костадин Костадинов от "Възраждане" призова за мораториум върху противоепидемичните меркии отново заплаши с многохиляднипротести от следващата седмица.

mediapool.bg