Кламер БГ - Новини: Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

България

|
Четв, 30 Дек 2021г. 18:47ч.
Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

Кирил Добрев

Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Кирил Добрев мярката за партийно въздействие "Изключване" и прекрати членството му в БСП.

Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, разпределени както следва: за - 106 гласа, против - 61 гласа, въздържал се - 3 гласа.

Това е била единствена точка в двудневния неприсъствен пленум. На членовете на съвета са изпратени мотивите, а те са гласували по електронната поща.

Предложението за прогонване на един от най-яростните и гласовити опоненти на лидера в оставка Корнелия Нинова нагнети допълнително напрежението в партията. Част от структурите реагираха негативно и на свой ред поискаха изключването на Нинова. Единственият засега кандидат за нов лидер на БСП Крим Зарков съобщи във фейсбук, че макар да има несъгласия с Добрев, ще гласува "против" изключването му.

Искането за изключване на Добрев дойде от няколко организации, сред тях – Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин.

Сред мотивите са изброени "открито противопоставяне на решенията на Националния съвет на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне", "множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП", като са припомнени негови интервюта, в които нарича партията си "куц кон" или съобщава, че член на ИБ на партията е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки.

Сред другите мотиви е записано "подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство" и е припомнен скандалът, в който се стигна до физически сблъсък с организационния секретар Евгений Белий. Добрев е обвинен и за организиране на шумни протести пред централата на партията преди пленуми. Като мотиви са посочени и "подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти" и "използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси".

За изключването съобщи самият Добрев преди ден с публикация във фейсбук. Според него мотивите са измислени и не му е дадена възможност да бъде изслушан.

Като реакция от БСП - Перник поискаха изключване от партията на самата Нинова заради "трите поредни изборни загуби под нейно ръководство и срива на доверието в левицата".

Със становище излезе и ръководството на партията в София, наричайки инициативата "необмислена и безотговорна" и настоявайки за въздържане от политически действия, които ще провокират допълнително партийни разединения.

С позиция "против" се обяви и Оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП.

Самият Добрев не отговори на обажданията на БНР, но написа в социалните мрежи "Дори и да придобиеш "нотариалния акт от къщата" по давност, никога няма да притежаваш духа на дома", съобщи националното радио.

mediapool.bg