Кламер БГ - Новини: Националният археологически музей представя доспехите на тракийските войни

Националният археологически музей представя доспехите на тракийските войни

Общество

|
Вт, 19 Апр 2022г. 17:39ч.
Националният археологически музей представя доспехите на тракийските войни

Меч от трайкийската гробница в Голяма Косматка

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) открива изложбата "Доспехите на тракийските воини" на 20 април.

Тя е част от научен проект на НАИМ при БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски" с участието на 21 музея от България и 2 музея от Румъния.

"За първи ще покажем заедно толкова находки, свързани с предпазното тракийско въоръжение - брони, шлемове, нагръдници, наколенници. Успяхме да съберем всичко налично в България и да привлечем находки от два румънски музея", каза доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН. По думите му, като богатство на представения материал и формат може да се каже, че изложбата е рядкост и в световен мащаб.

Тя представя над 120 експоната, показващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Изложбата представя и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини.

Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрира технологично и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество.

Най-интересни сред тях са:

ризницата, шлемът и махайра от Златиница - средата на ІV в. пр.Хр.;

шлемът и бронята от Руец - първа четвърт на V в. пр.Хр.;

нагръдникът от Мезек - последна третина на IV в. пр.Хр.;

мечът с ножница от Голяма Косматка - краят на ІV - началото на ІІІ в. пр.Хр.

Изложбата е в резултат на комплексно изследване на тракийското защитно въоръжение с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Древна Тракия. Ръководител на проекта е изтъкнатият наш учен и дългогодишен университетски преподавател проф. Тотко Стоянов.

Проектът изследва основните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развитието на типологията и технологията на този тип артефакти не само в Тракия, но и в класическия свят.

В исторически план резултатите от проекта имат пряко отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хилядолетие пр.Хр. и развитието на основните държавни формации на одрисите на юг, и на гетите на север от Хемус.

Изложбата е осъществена с подкрепата на Министерство на културата.

Със свои артефакти участват Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, регионалните исторически музеи в Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен, регионалният археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Асеновград, Гоце Делчев, Исперих и Нова Загора, музей "Искра" Казанлък, Националният исторически музей на Румъния и Музеят за история и археология в Тулча.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 21 април до 30 ноември 2022 г. в зала "Трезор" на НАИМ на площед "Атанас Буров" № 1.

Снимки: НИМХ-БАН

mediapool.bg