Кламер БГ - Новини: Националната гордост в САЩ достигна нова ниска стойност

Националната гордост в САЩ достигна нова ниска стойност

Свят

|
Вт, 16 Юни 2020г. 17:20ч.
Националната гордост в САЩ достигна нова ниска стойност

Броят на хората в САЩ, които казват, че са изключително или много горди от страната си, продължава да намалява, става ясно от проучване на социологическата агенция "Галъп", предаде ДПА.

Резултатите от проучването показват, че 63 процента от американските граждани отговарят, че са "изключително горди" или "много горди" на въпроса "Колко сте горди, че сте американци?".

Проучването е било проведено от 28 май до 4 юни на фона на демонстрациите срещу расизма и използването на груба сила от полицията, а също така на фона на пандемията от коронавируса и свързаните с нея негативни икономически последици.

За първи път такова проучване бе направено през 2001 г. Нивата на национална гордост сред американците бяха най-високи в периода след извършването на атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от терористичната организация "Ал Каида".

Броят на хората, които казваха, че са изключително или много горди, че са американци, бе около 90 процента до 2004 г.

По време на световната финансова криза бе регистриран спад до около 80 процента, а впоследствие показателят отново тръгна нагоре и през 2013 г. достигна 85 процента.

След това имаше слаб спад, който стана по-голям след избирането на Доналд Тръмп за президент. Това първоначално се дължеше на негативните настроения сред привържениците на Демократическата партия, въпреки че сега изглежда мнението им се споделя и от симпатизанти на републиканците.

От демографска гледна точка сред мъжете, белите и по-възрастните хора са регистрирани по-високи нива на гордост, въпреки че това е първото проучване, при което броят на белите, казали, че са "изключително горди" да са американци, е под 50 процента.

Наскоро от проучване на "Галъп" стана ясно, че рейтингът на одобрение на президента Тръмп е спаднал до 39 процента. Общо взето, само 20 процента от гражданите са доволни от посоката, в която се движат Съединените щати.

mediapool.bg