Кламер БГ - Новини: Национален борд ще разследва произшествията в транспорта

Национален борд ще разследва произшествията в транспорта

България

|
Четв, 16 Ян 2020г. 19:15ч.
Национален борд ще разследва произшествията в транспорта

Произшествията във въздушния, водния и железопътния транспорт ще се разследват от Национален борд, реши правителството в сряда. То прие постановление за създаване на новата структура и правилник за дейността й.

Бордът ще се ръководи от председател и двама заместник-председатели, а в него ще заработят досегашните 11 служители на звеното към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което досега се занимаваше с разследванията на големи жп и самолетни катастрофи.

България обаче беше критикувана от Европейската комисия, че по този начин не осигурява независими разследвания на подобни инциденти. Брюксел заплаши страната ни с наказателна процедура, ако не създаде независим орган специално за железопътните катастрофи.

Със същото постановление правителството реши също така 27-те областни дирекции на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да се трансформират в 8 регионални дирекции, разположени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В същото време обаче, за обезпечаване на административното обслужване и изпитите, провеждани от агенцията, ще се сформират областни отдели в рамките на съответната регионалната дирекция.

mediapool.bg