Кламер БГ - Новини: Находки от магистрала "Струма" влизат в изложбата "Българска археология 2018"

Находки от магистрала "Струма" влизат в изложбата "Българска археология 2018"

Общество

|
Четв, 14 Фев 2019г. 16:46ч.
Находки от магистрала "Струма" влизат в изложбата "Българска археология 2018"

Археологически находки, разкрити при строителството на магистрала "Струма" край село Покровник, са част от експонатите в националната изложба "Българска археология 2018", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

Над 2700-те находки са намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край село Покровник. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата, която продължава до 14 април.

От 2016 г. досега за археологически проучвания само в участъка между Благоевград и Крупник от магистрала "Струма" АПИ е осигурила над 3 млн. лв.

През тази година предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край село Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма".

На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

През миналата година започнаха археологически проучвания и по трасето на магистрала "Хемус" в отсечката между пътен възел "Белокопитово" и село Буховци, на първокласните пътища Калотина - София и Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лв.

През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Индикативната стойност на археологическите дейности, които ще се финансират от АПИ през 2019 г., е близо 8 млн. лв.

mediapool.bg