Кламер БГ - Новини: Напрежение: Крайнодесен израелски министър посети оспорвано свещено място в Йерусалим

Напрежение: Крайнодесен израелски министър посети оспорвано свещено място в Йерусалим

Свят

|
Вт, 03 Ян 2023г. 17:32ч.
Напрежение: Крайнодесен израелски министър посети оспорвано свещено място в Йерусалим

Итамар Бен-Гвир, Сн. ЕПА/БГНЕС

Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир днес посети Храмовия хълм в Йерусалим, където се намира джамията Ал Акса, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Мястото е свещено както за евреи, така и за мюсюлмани.

Новинарският сайт “Уайнет“ (Ynet) публикува снимки от посещението на Бен-Гвир, на които се вижда, че е придружен от многобройна охрана.

Храмовият хълм е третото по святост за мюсюлманите място след Мека и Медина. За евреите това е най-свещеното място. Те вярват, че там са се намирали два древни храма (Първият храм и Вторият храм), свещени за юдаизма.

Понастоящем в комплекса е разрешено само мюсюлманско богослужение. Няма данни, че по време на обиколката си там, Бен-Гвир се е помолил.

Бен-Гвир положи клетва миналата седмица като министър в новото правителство, ръководено от Бенямин Нетаняху, съставено от крайнодесни и религиозни партии.

Бен-Гвир е посещавал обекта няколко пъти, докато е бил депутат, отбелязва Франс прес. Той обяви намерението си да отиде до комплекса и след встъпването си в длъжност като министър - нещо, което палестинското ислямистко движение Хамас определи като "прелюдия към ескалация в региона".

"Израелското правителство няма да отстъпи пред една отвратителна и насилническа организация", заяви Бен-Гвир след посещението си, като увери, че заплахите няма да го разубедят.

Администрацията на обекта е ръководена от мюсюлмани, но Израел отговаря за сигурността на комплекса. Между двете страни има споразумение, което позволява на евреи да посещават джамията, но не и да се молят в нея, отбелязва ДПА. То обаче многократно е било нарушавано.

Новият израелски министър на националната сигурност нарече въпросната спогодба "расистка" и "дискриминационна". От своя страна палестинците обвиняват Израел, че се опитва да разшири контрола си върху свещените места в Йерусалим.

Втората интифада избухна през 2000 г., след подобно провокативно посещение на Ариел Шарон, който по това време оглавяваше израелската опозиция.

Критики

Израелският опозиционен лидер и бивш министър-председател Яир Лапид предупреди, че подобно посещение от страна на новия министър на националната сигурност може да предизвика насилие.

Редица мюсюлмански страни осъдиха посещението.

Палестинското външно министерство заяви, че е “категорично осъжда щурма на джамията Ал Акса от министъра екстремист Бен-Гвир и разглежда това като безпрецедентна провокация и опасна ескалация на конфликта.“

"Йордания осъжда с най-голяма строгост навлизането в комплекса на джамията Ал Акса и нарушаването на нейната святост", се казва в изявление на министерството на външните работи в Аман.

"Министерството на външните работи на Кралство Саудитска Арабия осъжда провокативното действие на израелския официален представител, който щурмува комплекса (на джамията) Ал Акса", се казва в изявление на ведомството, цитирано от Ройтерс.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също осъдиха посещението и го определиха като "щурм".

"Египет потвърждава позицията си, че не приема каквито и да било едностранни мерки, които нарушават юридическото и историческото статукво в Йерусалим", се казва в изявление на египетското министерство на външните работи.

Турция, която в последно време работи за нормализирането на обтегнатите си отношения с Израел, също осъди "провокативните действия" на Бен-Гвир. "Призоваваме да се действа отговорно, за да се предотвратят подобни провокации, които биха нарушили статута и светостта на религиозните обекти в Йерусалим и биха довели до ескалация в региона", заяви турското външно министерство, цитирано от АП.

Вашингтон: Всяко действие, което застрашава статуквото на светите места в Йерусалим, е неприемливо

Всяко едностранно действие, което застрашава статуквото на светите места в Йерусалим, е неприемливо, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Съединените щати твърдо са за запазване на статуквото на светите места в Йерусалим. Всяко едностранно действие, което застрашава статуквото, е неприемливо", каза говорителят. Той добави, че Вашингтон призовава израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да изпълни ангажимента си да запази статуквото на светите места.

Нетаняху е ангажиран със "строгото запазване на статуквото"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е ангажиран със "строгото запазване на статуквото" на Храмовия хълм, заяви представител на неговата канцелария, цитиран от Ройтерс.

Представителят на канцеларията на Нетаняху припомни, че в миналото също е имало подобни визити на израелски министри в комплекса на джамията Ал Акса, и изтъкна, че те не са били в нарушение на споразумението, уреждащо статута на обекта, което позволява на мюсюлманите да се молят в храма, а на хората от други вероизповедания - само да го посещават.

mediapool.bg