Кламер БГ - Новини: Намалява броят на удавените деца и възрастни у нас

Намалява броят на удавените деца и възрастни у нас

България

|
Ср, 03 Юни 2020г. 12:27ч.
Намалява броят на удавените деца и възрастни у нас

Броят на удавените през миналата година е 96 души, което ни нарежда на едно от първите места в Европа и в света по нисък брой на инциденти. Това съобщи Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на БЧК. Стои предизвикателството да се намали още броят на удавените. Преди години удавените деца за година бяха 35-45, сега броят им е намалял до 10-15, посочи Налбантов. Той обясни, че това са основно деца от ромски произход, които не могат да плуват, а и няма къде да се научат. През 2019 год. са били спасени 3783 души, каза още Налбантов.

Председателят на БЧК Христо Григоров настоя плуването да стане задължителен предмет в училище, което би довело до намаляване на водния травматизъм. Сега едва 22 на сто от населението ни може да плува, допълни той.

Делегираните бюджети в училищата не достигат за поддържане на басейни, каза Стоян Андонов, заместник-министър на младежта и спорта и обясни, че клубове могат да кандидатстват по програми за безплатно обучение по плуване на деца.

Водните спасители не могат да налагат наказания, ако някой не спазва указанията им, но могат да потърсят съдействие от охраната на плажа или от полицията, каза още заместник-министър Андонов. Той подчерта, че на един спасителен пост трябва да има двама души и допълни, че има уверението от министра на туризма, че това ще се спази.

mediapool.bg