Кламер БГ - Новини: Наказателни процедури срещу България заради делфини, лабораторни мишки, сгради и сигнали за нарушения

Наказателни процедури срещу България заради делфини, лабораторни мишки, сгради и сигнали за нарушения

Европа

|
Пет, 15 Юли 2022г. 17:27ч.
Наказателни процедури срещу България заради делфини, лабораторни мишки, сгради и сигнали за нарушения

Наказателни процедури срещу България заради делфини, лабораторни мишки, сгради и сигнали за нарушения

Четири наказателни процедури срещу България е започнала през юли Европейската комисия, става ясно от публикувана в петък справка за започнатите срещу страните членки процедури.

За нашата страна те са в областта на правосъдието, енергетиката и околната среда.

Страната ни е призована да приложи мерки за предотвратяване на "инцидентния" улов на защитени видове от риболовните кораби. България не е предприела действия срещу безпокойството на делфините и морските свине в зоните по "Натура 2000", и не е извършила надлежно проследяване на улова на тези защитени видове в Черно море. Сега екоминистерството има два месеца срок да даде задоволителен отговор на ЕК какво е направила по въпроса, иначе Брюксел ще продължи по-нататък с наказателната процедура.

Комисията призовава също така България да въведе мерки за защита на лабораторните животните и да прецизира използването на химикалите за умъртвяването им и за повторното използване в процедури, както и за решенията за издаване на разрешения за проекти и отнемането на разрешения.

България също така не е въвела изцяло европейските правила за защитата на подателите на сигнали за нарушения на общностното право. Крайният срок за това е изтекъл на 17 декември 2021 г., а през януари тази година комисията е изпратила на 24 държави писма за напомняне. От тях 15 държави, сред които и нашата, все още не са приели необходимите мерки и разполагат със срок от два месеца, за да отговорят. Ако отговорите не са задоволителни, ЕК може да реши да отправи въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

България също така не е въвела изцяло европейските правила за енергийните качества на сградите, което е трябвало да стане до 10 март 2020 г. Два месеца по-късно страната ни е уведомена за забавянето, но нищо не е предприето и сега има два месеца да се поправи, иначе отива пред Съда на ЕС.

mediapool.bg