Кламер БГ - Новини: Най-старият в света потънал кораб е открит в Черно море

Най-старият в света потънал кораб е открит в Черно море

Общество

|
Вт, 23 Окт 2018г. 17:44ч.
Най-старият в света потънал кораб е открит в Черно море

Най-старият в света потънал и запазен кораб беше открит на дъното на Черно море на 80 км от Бургас.

Става въпрос за гръцки търговски плавателен съд от преди 2400 години. Той е дълъг 23 метра. Бил е намерен от английско-българска експедиция, картографираща дъното на морето. Съдът е намерен на дълбочина от над 2 километра и вероятно се е запазил, тъй като под 150 метра дълбочина в Черно море липсва кислород. Освен това той е недостъпен за съвременните водолази, коментира археоложката Хелън Фар, цитирана от Би Би Си.

По-стари корабни отломки са откривани и на други места, но това е най-старият цял запазен кораб, обясни тя.

Сн. EEF/Black Sea MAP

Корабът е със запазена мачта, кормило и скамейки за гребците.

За откриването на кораба е съобщено и във фейсбук страницата на експедицията. Тя изследва покачване на морското равнище преди хилядолетия. Целта на експедицията е чрез изследване на дъното да отговори на въпроси кога и как се е случило това, колко бързо се е покачила водата и как това се е отразило на хората.

Сн. EEF/Black Sea MAP

Откриването на запазения гръцки кораб е бонус към изследванията. Освен него са намерени останки от повече от 40 потънали кораба от византийско и османско време. За външния вид на някои от корабите може да се съди само по исторически източници, а останки от тях се намират за първи път.

Англо-българският екип е използвал два робота, за да направи 3-D образ на плавателния съд. Взета е и проба, за да бъде датиран.

Сн. EEF/Black Sea MAP

Корабът прилича на плавателен съд, изобразен от древен гръцки художник, декорирал антични съдове за вино. На една такава ваза е изобразен Одисей, завързан за мачтата на кораб, който поразително прилича на открития в Черно море. Тя се съхранява в Британския музей. Смята се, че е направена 480 години пр. Хр. За сега открития кораб се твърди, че е от 400 година пр. Хр.

Плавателният съд, открит в Черно море, прилича на кораба, нарисуван на тази антична ваза от 480 година пр. Хр. Корабът на дъното морето вероятно е правен стотина години по-късно.

За допълнителни проучвания на потъналия кораб ще е нужно финансиране. За момента не се знае какво е превозвал той, но пък може да де даде информация за технологията на построяването му, движенията и търговията в района от преди 2400 години.

mediapool.bg