Кламер БГ - Новини: Най-смъртоносният път у нас е в Ловешко

Най-смъртоносният път у нас е в Ловешко

България

|
Вт, 07 Фев 2017г. 14:48ч.
Най-смъртоносният път у нас е в Ловешко

Пътят след автомагистрала "Хемус" за Велико Търново до разклона за Тетевен, намиращ се на територията на област Ловеч, е взел най-много жертви през 2016 г., сочат данни на МВР. В понеделник ведомството съобщи, че започва да изработва карта на най-опасните пътища, за да се анализират причините за катастрофите и да се набележат мерки за намаляване на тежките пътни инциденти.

Това не е първият път, в който се обявяват подобни намерения, но въпреки това през годините малко неща се променят по пътищата в страната.

Според статистиката на вътрешното министерство на този път през миналата година при 139 катастрофи са загинали осем души, а 117 са били ранени. Следващи в класацията са участъците от Русе до Бяла и от Симитли до Кресна с равен брой жертви. Традиционно соченият като опасен от десетилетие път от Русе до Бяла е и сред първенците като брой пътно-транспортни произшествия. При станали през годината 246 катастрофи там са загинали седем души, а 89 са били ранени. В отсечката Симитли-Кресна е имало през миналата година далеч по-малко инцидента – 60, но жертвите също са седем, а ранените 26 души. Това означава, че всъщност този път е най-опасният.

Пътят Варна-Бургас в участъка до Аврен, на територията на област Варна, е следващ в класацията на МВР за деветте най-опасни пътища в страната. Там през 2016 г. са станали 106 катастрофи, които са взели шест живота и са ранили 50 души. Пловдив-Карлово също намира място в негативната листа с 67 катастрофи, при които са загинали петима души, а ранените са 24. Участъкът от Пловдив до Асеновград също е сред смъртоносните с 66 пътно-транспортни произшествия, взели четири жертви и ранили деветима души.

Като цяло на автомагистрала "Хемус" през миналата година са станали най-много пътно-транспортни произшествия - 266, от които 14 са тежки, но при тях няма убити, а само 19 ранени.

Класацията се затваря от пътищата Стара Загора-Казанлък и Велико Търново-Дебелец. И при тях няма жертви, но в първия участък е имало 83 катастрофи, от които 15 тежки, и в тях са били ранени 22-ма души. На другата отсечка, която включва разклона край Дебелец за пътищата за Велико Търново, Габрово, Дебелец, Елена и Стара Загора, са станали 22 катастрофи, от които четири са били тежки, а ранените са петима.

В повечето случаи причина за пътнотранспортните произшествия е скоростта, следвана от неправилното изпреварване, коментират от МВР. Затова от "Пътна полиция“ разчитат на разположените мобилни камери в участъците с концентрация на катастрофи като превенция. От ведомството дават като пример как драстично са намалели катастрофите и нарушенията в опасния участък до Варна, след края на магистрала "Черно море“, след като през миналата година там са били разположени камери за пътен контрол.

mediapool.bg