Кламер БГ - Новини: Жертвите на труса в Италия станаха 73

Жертвите на труса в Италия станаха 73

Свят

|
Ср, 24 Авг 2016г. 17:21ч.
Жертвите на труса в Италия станаха 73

Броят на жертвите след силното земетресение в Италия достигна 73 души, съобщиха в сряда от Гражданската защита на страната, цитирани от Франс прес. Ръководителят на звеното „Спешна помощ" на Гражданската защита Имаколата Постилионе обяви новия брой на жертвите по време на пресконференция в Рим, като спасителните операции в засегнатите планински райони продължават.

Трусът е бил с магнитуд 6.2 по Рихтер, а засегнати са провинциите Лацио, Умбрия и Маркe.

Земетресението стана в 3.36 часа местно време на 76 км североизточно от Перуджа в областта Лацио. Епицентърът на труса е бил много плитко – на 10 км, което е направило земетресението изключително разрушително. Другата причина за многото жертви е, че хората буквално са били затрупани, докато са спели.

Общо 27 от потвърдените жертви са на територията между селищата Акумули и Аматриче, още десет тела са открити в района на град Аркуата дел Тронто. Срутени са стотици стари къщи, под които се смята, че са затрупани хора. Болницата в Аматриче е тежко пострадала, което е наложило изнасяне на болните хора по улиците. Хиляди се готвят да живеят на палатки през следващите дни.

Спасителни екипи са извадили десетки живи хора изпод развалините на едно от най-засегнатите от труса населени места - Пескара дел Тронто. Засега обаче спасителните екипи не са достигнали до съседното село Перакия ди Акуа Санта Терме, предаде Асошиейтед прес.

Аматриче просто изчезна

Кметът на малкото градче Аматриче обяви: “Три четвърти от града просто изчезна“. “Пътищата към и от Аматриче са отрязани. Има хора под останките. След труса се активира свлачище, а мостът към Аматриче може да падне всеки момент“, описа състоянието кметът Серджио Пероци.

Сеизмолозите са регистрирали над 50 вторични труса след голямото земетресение. Най-силният афтършок е бил с магнитуд от 5.4 по Рихтер. Трусът е бил с епицентър на 43 км северно от град Акуила, където след силно земетресение на 6 април 2009 г. загинаха 308 души, а 30 000 останаха без покрив.

Мащабите на сегашното бедствие започнаха да доближават тези от Акуила. В района около 17 000 души са останали без дом. В региона е имало и много туристи, защото годишният фестивал в Аматриче е трябвало да се проведе в петък. През миналата година планинското историческо градче бе обявено за едно от най-красивите в Италия.

Разрушенията

Първите кадри на засегнатите населени места показват, че мащабите на разрушенията са огромни, отбелязва АФП. Снимките показват, че Пескара дел Тронто е заличен от лицето на земята. В други населени места множество къщи са превърнати в купчини руини, в които ровят спасители в опит да открият оцелели. Около тях са се струпали оцелели жители, гледащи ужасено и объркано, допълва АФП.

Италианската агенция АДЖИ пише за стотици хора, които се водят за изчезнали. Италианската Гражданска защита засега не е съобщила конкретни данни.

Спасени и жертви

При спасителните операции много хора бяха извадени живи. Между спасените са две братчета на 4 и 7 години, които се скрили под леглото в къщата на баба си в Аркуата дел Тронто.

Други не са имали такъв късмет. Семейство от четирима души с двама синове на 8 месеца и 9 години е намерило смъртта си в Акумули. Спасителите са открили тялото на бебето, грижливо покрито с одеяло "Той (Бог) ги взе всички наведнъж", ридае бабата на децата, уловена от камерите на италианските телевизии.

Италианският премиер Матео Ренци отмени пътуване до Париж заради земетресението и разпореди незабавното изпращане на спасителни екипи в най-тежко засегнатите градчета Аматриче и Акумули..

Ренци обяви, че никой в засегнатите селища няма да бъде оставен да се справя сам с последиците и заяви, че най-важното в момента е да се извадят оцелели изпод отломките. Премиерът благодари на доброволците, оказващи помощ в спасителните операции, и съобщи, че по-късно ще посети засегнатите от труса райони на Централна Италия.

Президентът Серджо Матарела прекрати отпуската си, която прекарваше в родния си град Палермо, допълва агенцията. Матарела призова страната да се сплоти в този труден момент и да помогне на пострадалите.

Заради земетресението папа Франциск също отмени седмичната си обща аудиенция. Той каза, че е дълбоко опечален от това, че трусът е отнел живота на много хора, сред които и деца, и е изличил от картата градчето Аматриче.

Солидарност

ЕС изрази готовност да помогне на Италия, предаде ДПА. Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията в Италия. Засега Италия е поискала от ЕК само спътникови снимки, за да направи оценка на щетите, нанесени от земетресението.

Австрия, Германия, Русия, Франция и още много страни вече изразиха готовност да окажат помощ на Италия. Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин изразиха съболезнования пред италианските власти, както и много други държавни лидери, между които президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.

Италианската епископална конфедерация обяви, че внася един милион евро във фонд за солидарност с пострадалите от земетресението.

mediapool.bg