Кламер БГ - Новини: Най-малко двама са загинали при тежки наводнения в Италия

Най-малко двама са загинали при тежки наводнения в Италия

Европа

|
Четв, 04 Май 2023г. 12:51ч.
Най-малко двама са загинали при тежки наводнения в Италия

Най-малко двама са загинали при тежки наводнения в Италия

Най-малко двама души са загинали след ден и половина непрекъснати дъждове в италианската област Емилия-Романя, където доскоро пресъхналите заради рекордната суша реки, сега преляха и причиниха катастрофални наводнения, предаде Асошиейтед прес.

Един човек е бил отнесен от придошлите води, докато е карал колело в провинция Равена, а друг е загинал близо до Имола в затрупаната си от свлачище къща. Един човек се издирва там.

Интензивните валежи връхлетяха италианската област в момент, в който страната се оплаква от втора година на суша, довела до пресъхване на места на най-голямата река в страната - По. От басейна на По италианските земеделци черпят обичайно вода за фермите си.

Тежките валежи повишиха сега рязко нивото на река По с 1,5 метра за 24 часа, а по-малки реки в Емилия-Романя преляха, причинявайки големи материални щети на имущество и на селскостопански площи. Около 450 души бяха евакуирани заради бедствието.

Асоциацията на селскостопанските производители "Колдирети" заяви, че силните бури далеч не са спомогнали за облекчаването на последиците от сушата, а са влошили положението, тъй като наводненията са нанесли щети на лозята и на маслиновите гори. Езерото Гарда, което се простира между съседните области Ломбардия и Венето, и се използва също за селското стопанство запазва исторически ниско равнище (43% от обичайния му капацитет).

mediapool.bg