Кламер БГ - Новини: Най-малко 213 души са убити досега в боевете край Триполи

Най-малко 213 души са убити досега в боевете край Триполи

Свят

|
Пет, 19 Апр 2019г. 16:12ч.
Най-малко 213 души са убити досега в боевете край Триполи

Най-малко 213 души са убити досега в боевете край либийската столица Триполи, заяви днес Световната здравна организация, цитирана от ДПА.

При сраженията са ранени 1009 души, посочва СЗО, като призова да не бъдат извършвани атаки срещу цивилни в конфликтната зона.

"Още две линейки бяха повредени. СЗО призовава всички участници в конфликта в Либия да защитават цивилните, здравните работници и здравните заведения: Те не са мишени", изтъква организацията в Туитър.

В изявлението си СЗО не посочва точният брой на цивилните жертви. Най-малко шестима цивилни бяха убити във вторник при обстрел на Триполи.

Командирът на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар нареди на 4 април на силите си да превземат Триполи и така да отнемат контрола над столицата от международно признатото либийско правителство на националното съгласие.

Сраженията между двете страни продължават в покрайнините на Триполи, вследствие на което бяха разселени хиляди хора.

Агенцията на ООН за бежанците заяви днес, че е евакуирала 163 бежанци от Либия в Нигер, като това е първата подобна операция от ескалацията на боевете за Триполи.

Бежанците, сред които има десетки жени и деца, преди това бяха настанявани в центрове за разселени в близост до фронтовите линии на конфликта, отбелязва агенцията на ООН за бежанците.

Офанзивата на Хафтар провокира опасения от задълбочаване на конфликта в богатата на петрол Либия, която е в хаос през последните осем години.

Съюзни на Хафтар сили заявиха днес, че са отблъснали атака на противникова милиция, чиято цел е била превземане на контролирания от Либийската национална армия град Гарян. Според очевидци е имало сражения вътре в града между Либийската национална армия и милицията "Сили за защита на Гарян". При сблъсъците е убит най-малко един войник на ЛНА. Бойците на "Силите за защита на Гарян" са били принудени да се оттеглят, отбелязва ДПА.

Гарян, който има население от около 160 000 души, се предаде на силите на Хафтар, без да оказва съпротива, припомня ДПА.

mediapool.bg