Кламер БГ - Новини: Над 59 млн. американци вече са гласували за президент

Над 59 млн. американци вече са гласували за президент

Свят

|
Пон, 26 Окт 2020г. 09:33ч.
Над 59 млн. американци вече са гласували за президент

Броят на предварително гласувалите за изборите в САЩ, които трябва да се проведат на 3 ноември, е надминал този преди четири години.

Проучване на независимия център за изследвания Ю Ес елекшън проджект към университета на Флорида обяви, че към вчерашна дата са гласували над 59 милиона избиратели.

До изборите остават девет дни.

На фона на притеснения заради пандемията от Covid-19, за да избягат струпване на хора, американци гласуват предварително на място и по пощата.

Както президентът Доналд Тръмп, който се цели да спечели втори мандат в Белия Дом, така и опонентът му - демократът Джо Байдън определят тези избори като екзистенциални.

Според прогнозните данни повечето от предварително гласувалите са демократи. Мнозинството републиканци се очаква да подадат вота си на 3 ноември, след като президентът Тръмп постави

под съмнение гласуването по пощата.

Експерти са обединени в мнението си, че измамите по време на избори са несъществени.

Предвижда се най-малко 150 млн. души да гласуват тази година.

На изборите през 2016 гласувалите са били около 137 милиона.

Междувременно около седмица преди Деня на изборите кампаниите на Тръмп и Байдън правят всичко възможно да спечелят повече гласове.

Републиканците защитават действията на президента по справяне с Covid-19, а демократите казват, че администрацията е игнорирала мащаба на заплахата с надеждата, че вирусът ще изчезне от само себе си.

Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да преброи бюлетини, пристигнали след 3 ноември.

Искането е било подадено първоначално в четвъртък, когато федерален апелативен съд отказа да отмени плана на щатските власти да преброяват бюлетини, пристигнали до 12 ноември.

Предизборният щаб на Тръмп, Републиканската партия на Северна Каролина и други организации заведоха иск срещу решението, с аргумента, че то нарушава избирателния кодекс на щата.

То е прието от щатска агенция по изборите, чиито членове се назначават, а не от избраните от жителите на щата представители, подчертава предизборния щаб в новия си иск.

mediapool.bg