Кламер БГ - Новини: Над 50 000 учители ще минат допълнително обучение

Над 50 000 учители ще минат допълнително обучение

България

|
Пет, 05 Окт 2018г. 16:41ч.
Над 50 000 учители ще минат допълнително обучение

Близо 53 000 преподаватели от училища и детски градини ще минат през допълнително обучение за квалификация през следващите три години. Обучението се финансира с 20 млн. лева по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Педагозите ще се обучават да преподават чрез използване на дигитални и иновативни методи, на практики за по-добро взаимодействие с родителите, както и да повишават управленските си умения.

Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева в петък.

Обучението на педагодите трябва да започне още тази година. В противен случай България рискува да загуби част от евросредствата за образование. Всъщност това е вторият опит за стартирането на обученията. Първата процедура за отпускането на средствата беше прекратена и подготовката на проекта беше направена отново.

Крайният срок за приключването на обученията е 31 декември 2022 година.

Допълнителните курсове ще се правят в кабинети и зали на съответното учебно заведение. В малките населени места селекцията на кандидатите ще се извършва от регионалните управления по образование, а големите училища в градовете сами ще определят кой учител да се обучава. Приоритетно ще се избират преподаватели на възраст между 34 и 54 години, но няма пречка да кандидатстват и по-възрастни педагози.

Обучението за използване на дигитални методи за обучение трябва да помогне и за реализирането на друг проект на образователното министерство, финансиран с евросредства. Става въпрос за създаването на образователен облак, в който съдържанието да се прави и от учителите. За този проект ще бъдат отпуснати 100 млн. лева по европрограмата.

В петък стана ясно също, че ще се ускори оценяването на изпитните работи на седмокласниците. От догодина изпитите по български език и математика след VІІ клас ще се оценяват през дигитална платформа, каквато се ползва и за оценка на матурите за дванадесетокласниците. Тя позволява работите на учениците да бъдат сканирани, да се качват в платформата и да се проверяват от учители в цялата страна. Така преподавател от Ямбол може да преглежда работата на ученик от Видин, например.

mediapool.bg