Кламер БГ - Новини: Над 33 000 са жертвите в Турция и Сирия. Безредици пречат на спасителните усилия (Обновена)

Над 33 000 са жертвите в Турция и Сирия. Безредици пречат на спасителните усилия (Обновена)

Свят

|
Нед, 12 Фев 2023г. 17:54ч.
Над 33 000 са жертвите в Турция и Сирия. Безредици пречат на спасителните усилия (Обновена)

Над 33 000 са жертвите в Турция и Сирия. Безредици пречат на спасителните усилия (Обновена)

Над 33 000 са вече жертвите в Турция и в съседна Сирия след земетресенията на 6 февруари с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш, предаде Асошиейтед прес.

Турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщи днес, че броят на жертвите в Турция е нараснал до 29 605. Над 92 600 души са ранените.

Последните налични данни за жертвите в Сирия са за 3575 загинали. Съществуват опасения, че могат да бъдат намерени още хиляди жертви.

Според оценки на ООН загиналите може да достигнат 50 000, дори и повече.

В някои от засегнатите райони избухват безредици, което създава проблем за спасителните усилия. Някои от чуждестранните спасители временно преустановиха работа.

Оцелели по чудо и масови гробове

Бебе на седем месеца беше спасено и извадено изпод развалините в Югоизточна Турция, съобщи турската телевизия, цитирана от ДПА.

Спасителите успели да извадят живо момченцето от отломките от рухнала сграда в окръг Хатай, след като е престояло под тях 140 часа.

В същия окръг е спасен и 35-годишен мъж, престоял под развалините 149 часа, допълва турската телевизия.

Две сестри бяха извадени в неделя в Адъяман, 153 часа след силния трус в понеделник, съобщи телевизия Хабер, цитирана от АП.

Анадолската агенция предаде, че през нощта в град Низип, окръг Газиантеп, е спасено дете, а 32-годишна жена е извадена от развалините на осеметажна сграда в Антакия.

Осемдесет и осемгодишна жена бе спасена през изминалата нощ в град Къръкхан от германски и турски спасители, предаде ДПА. Жената е била слаба, но в съзнание и е откарана в болница.

В Кахраманмараш, близо до епицентъра на първото земетресение на 6 февруари с магнитуд от 7.8, продължава спасителна операция в опит да бъде изваден оцелял в рухнала седеметажна сграда, съобщава турската телевизия НТВ, цитирана от АП.

Намирането на оцелели от земетресенията е все по-рядко, отбелязва агенцията.

Масови гробове

Вчера в покрайнините на Антакия започна изграждането на голямо импровизирано гробище. Багери и булдозери копаеха ями в полето, докато непрекъснато пристигаха камиони и линейки, натоварени с черни чували за тела. Стотиците гробове, разположени на не повече от метър и половина един от друг, бяха обозначени с обикновени дървени дъски, забити вертикално в земята, информира Асошиейтед прес.

Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че от региона в Турция, засегнат от земетресенията, са евакуирани 147 934 души, информира "Дейли Сабах", цитиран от БТА.

Вицепрезидентът Фуат Октай обяви, че в 10-те засегнати окръга работят 32 071 екипа за издирване и спасяване.

Спасителни групи спряха временно работа заради безредици

Междувременно чуждестранни спасителни групи в Южна Турция казаха, че проблемът със сигурността се влошава и им пречи да помагат на засегнатите от опустошителното земетресение с магнитуд 7.8, разтърсило региона в понеделник сутринта.

Хиляди сгради са разрушени или повредени. Надеждите да се открият още оцелели под развалините намалява въпреки няколкото случая, определени като истинско чудо.

Едновременно с това нарастват гневът и недоволството сред онези, които се опитват да оцеляват при мразовитите температури и липсата на достатъчно храна и лекарства.

Германският клон на организацията International Search and Rescue (ISAR), германската Федерална агенция за техническа помощ и спасители от австрийската армия прекратиха временно издирвателните операции в събота, позовавайки се на проблеми със сигурностт

От ISAR, която е разположена в лагер за спасителни работници в Кирикхан, заявиха пред Ройтерс, че има все повече информации за сблъсъци между различни групи, както и стрелба. Стивън Байер от ISAR каза, че раойонът е станал по-опасен – нещо, което според него е типично за подобни обстоятелства.

"Това отчасти се дължи на факта, че храната привършва, водата привършва, а след това хората излизат да търсят храна и вода. Второто нещо е, че надеждата на тези хора все повече намалява и тя може да се обърне в гняв", коментира той.

Говорител на австрийската армия заяви в събота, че сблъсъци между неидентифицирани групи в провинция Хатай са принудили персонал от силите за реакция при бедствия на въоръжените сили на Австрия да потърси убежище в лагер с други международни организации.

"Има увеличаваща се агресия между фракции в Турция", заяви лейтенант-полковник Пиер Кугелвайс.

Часове, след като Австрия прекрати спасителните усилия, министърът на отбраната на страната заяви, че турската армия е предложила защита, позволявайки издирвателните операции да продължат.

Турският президент заяви, че ще използва извънредни правомощия, за да накаже всеки, който нарушава закона.

Според ООН най-малко 870 000 души имат нужда от топла храна в Турция и Сирия. Само в Сирия до 5.3 милиона души може да са без покрив над главите си заради труса.

Икономическите загуби вероятно ще надхвърлят 2 млрд. долара

Икономическите загуби вследствие на земетресенията е трудно да се оценят, тъй като ситуацията се мени, но те вероятно ще надхвърлят 2 млрд. долара (1.8 млрд. евро) и може да достигнат 4 млрд. долара достигнуть 4 млрд долларов (37 млрд- евро), отбелязва агенция Fitch Ratings.

Загубите на застрахователните компании изглежда ще се окажат на равнище 1 млрд. долара поради слабото разпространение на застрахователно покритие в този район, допълни агенцията.

mediapool.bg