Кламер БГ - Новини: Над 150 000 украинци са получили временна закрила в Румъния

Над 150 000 украинци са получили временна закрила в Румъния

Свят

|
Четв, 21 Март 2024г. 12:11ч.
Над 150 000 украинци са получили временна закрила в Румъния

Сн. БГНЕС Над 150 000 граждани на Украйна са получили временна закрила в Румъния, а около 80 000 продължават да се възползват от подкрепата на правителството и на румънското общество, заяви украинският посланик в Румъния Ихор Прокопчук, цитиран от Аджерпрес.

Той изрази признателността си за подкрепата, оказвана от Румъния на бежанците от Украйна, на пресконференция, организирана от "Спасете децата-Румъния" по темата за интеграцията на децата на мигрантите.

Дипломатът отбеляза, че гражданското общество и неправителствените организации са били първите, които са отговорили незабавно на тази хуманитарна криза и потока от украински граждани, които преминаха границата на Румъния, за да избягат от войната в Украйна, съобщи БТА.

Ихор Прокопчук обърна внимание, че войната в Украйна има отражения и върху децата, като посочи, че над 500 са загубили живота си и над 1200 са били ранени. Той добави, че експертите оценяват, че над 7,5 милиона деца в Украйна страдат от психологически травми заради войната.

mediapool.bg