Кламер БГ - Новини: Над 1 милион пенсионери са получили по-нисък доход през януари

Над 1 милион пенсионери са получили по-нисък доход през януари

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 12:47ч.
Над 1 милион пенсионери са получили по-нисък доход през януари

Снимка: БГНЕС

Около половината пенсионери, тоест 1 068 000 души, са получили по-нисък доход през януари 2022 в сравнение с декември 2021 г., обяви управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на изслушване пред социалната комисия в Народното събрание по повод проблема с преизчислението на пенсиите.

При тези хора намалената от 120 лв. на 60 лв. Covid добавка след Нова година не е била компенсирана чрез актуализацията на пенсиите, която влезе в сила от 25 декември 2021 г.

За голяма част от ощетените разликата в дохода е минимална. Например при 109 000 пенсионери, взимащи пенсия при непълен стаж, увеличението на пенсията е 59.50 лв., тоест с 50 стотинки по-ниско от необходимите 60 лв. (извън Covid добавката) за изравняване на дохода през декември и януари.

При друга част от хората обаче разликата е значителна. Например получаващите социална пенсия за старост през декември с добавката от 120 лв. са получили 268.71 лв., а през януари – 230 лв., тоест намалението е от около 38 лв.

Властта потвърди, че с февруарските пенсии всички ощетени ще получат накуп компенсация за намаления си доход през януари и февруари. Това ще струва на бюджета около 17 млн. лв. на месец.

НОИ обеща да изпише всичките си изчисления, така че хората да нямат усещането, че пенсията им се намалява.

Въпреки това на практика възрастните ще имат различен размер на пенсионния си доход през януари, през февруари и през март, така че е много вероятно да се объркат в изчисленията.

mediapool.bg