Кламер БГ - Новини: Наблюдението на пристигащите у нас китайци се извършва от 2 китайски сдружения

Наблюдението на пристигащите у нас китайци се извършва от 2 китайски сдружения

България

|
Ср, 05 Фев 2020г. 16:17ч.
Наблюдението на пристигащите у нас китайци се извършва от 2 китайски сдружения

За вчерашния ден само през Летище София са влезнали 1 763 души, от които петима китайци, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание. Той обясни, че китайците нямат температура, но независимо от това те са поставени под домашно наблюдение.

Има две китайски сдружения в България - едното е на студентите, другото е на бизнесмените, които организират посрещането на китайците в България, добави Кирил Ананиев. "След като преминат през нашата термокамера, попълнят съответната листовка, получат указанията от здравните власти, те ги посрещат с техен транспорт и ги завеждат до мястото, където ще живеят, като 14 дена си ги наблюдават самите те", обясни здравният министър.

По думите му това облекчава дейността на българските власти.

Премиерът Борисов е разпоредил на МВР да оказват съдействие на здравните власти, припомни Борисов.

"Браво на тези две сдружения, защото това облекчава и наблюдението", каза Бойко Борисов.

Засилено е наблюдението на пазара в Илиянци, докладва още министърът на здравеопазването. В този квартал има и училище, в което учат 30 китайчета. Те са под непрекъснато наблюдение. В момента са в добро здравословно състояние.

"С Китай имаме прекрасни отношения. Нещастие е това, което се случва. Вземате всички мерки и дай Боже да намерят бързо лечение", заявки Бойко Борисов.

Четирима българи са изследвани за коронавирус вчера, информира още Кирил Ананиев. За момента няма потвърждение за наличието на вируса у трима от тях. Независимо от това ще бъдат наблюдавани, докато изтече 14-дневният карантинен период. Четвъртата се очаква да излезе днес около обяд.

mediapool.bg