Кламер БГ - Новини: Набедената от Стоичков за франкистка Сорая де Сантамария стана премиер на Каталуния

Набедената от Стоичков за франкистка Сорая де Сантамария стана премиер на Каталуния

Европа

|
Съб, 28 Окт 2017г. 16:15ч.
Набедената от Стоичков за франкистка Сорая де Сантамария стана премиер на Каталуния

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков обвини във франкизъм, стана временен премиер на автономната област Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Решението е на испанския премиер Мариано Рахой, който разпусна регионалния парламент в Барселона и уволни цялото местно правителство начело с Карлес Пучдемон.

Така беше задействан член 155 от Конституцията в отговор на обявяването на независимост от страна на Каталуня. Според закона за временен премиер на областта трябва да бъде назначен министър-председателя на Испания, но той има право да делегира правомощията си на своя първи вицепремиер. Сорая де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации, ще управлява Каталуня до 21 декември, когато са насрочени предсрочни избори.

Скандалът между испанския вицепремиер и Стоичков избухна след проведения референдум за независимост на Каталуня на 1 октомври, обявен от Мадрид за незаконен. При сблъсъци с полицията тогава пострадаха стотици хора, а от ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" в Маями Стоичков поиска оставката на Сантамария, заявявайки, че тя и семейството й са последователи на диктатора Франко. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Сантамария се закани да съди Стоичков, който побърза да се извини, но само за квалификациите по адрес на сина ѝ. Реакцията ѝ бе последвана и от недоволство от испанското правителство към българското външно министерство, което отстрани бившия футболист от поста на почетен консул на българите в Каталуня и Арагон.

Първоначално като причина бе изтъкнат фактът, че Стоичков повече от година и половина живее в САЩ и не може ефективно да упражнява длъжността си. По-късно от Външно се мотивираха, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви". В крайна сметка външният министър Екатерина Захариева заяви в прав текст, че този път бившият футболист е прекалил.

mediapool.bg