Кламер БГ - Новини: На прощаване ГЕРБ гони трима министри - били на Пеевски

На прощаване ГЕРБ гони трима министри - били на Пеевски

България

|
Ср, 15 Юли 2020г. 21:48ч.
На прощаване ГЕРБ гони трима министри - били на Пеевски

В седмия ден на протестите против правителството и главния прокурор Иван Гешев премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов реши да жертва трима от най-приближените си министри. Той поиска оставките на министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.

Мотивът за оттеглянето им е, че имената им се обвързват с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски.

Решението да се жертват Горанов и Караниколов, които често се возеха в джипката на премиера по време на обиколките му из страната, както и Маринов, който също получаваше подкрепата на Борисов, дошло след среща на лидера на ГЕРБ с областните координатори на партията.

Тримата декларирали, че са готови да се оттеглят незабавно и ще го направят официално в четвъртък.

Това става ясно от съобщения на партия ГЕРБ и на правителствената пресслужба.

"По време на срещата координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС", пише в съобщението от партията.

От ГЕРБ все пак изпращат тримата министри с почести. От там заявяват, че "партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова стабилност". "По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици. Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България", пише още в съобщението на ГЕРБ.

По-рано през деня Борисов заяви, че ще обяви хода си за изход от създалата се кризисна ситуация след европейския съвет в петък и събота. След това той се срещна с ключови министри от кабинета и кметове на ГЕРБ, за да обсъждат евентуален отговор на протестите срещу правителството. Резултатът – на масата са хвърлени няколко варианта за действие. Всички те минават през оттеглянето на премиера Борисов.

Сред възможностите е оставка на правителството и предсрочни избори, останалите са запазване на властта, но през смяна на състава на правителството, включително чрез създаване на експертен кабинет с участието на партиите, които в момента имат присъствие на протестите.

Вариантът за някакъв вид експертно/програмно правителство, включващо всички парламентарни партии, открай време е фикция на ДПС, тъй като при такава конфигурация партията ще може официално да инсталира свои хора във властта.

Оставките на тримата министри може да са знак, че Борисов не е успял да се разбере с ДПС за евентуално експертно правителство.

mediapool.bg