Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Свалиха ни Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова (видео)

Кирил Петков: Свалиха ни Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова (видео)

България

|
Ср, 22 Юни 2022г. 22:08ч.
Кирил Петков: Свалиха ни Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова (видео)

Петков се присъедиин към подкрепащите правителството му, сн. БГНЕС

"Беше чест да водя правителство, което бе свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова", каза премиерът Кирил Петков, чийто кабинет бе свален с вот на недоверие, подкрепен от 123 народни представители, против бяха 116, въздържали се нямаше.

"Това, което те не разбраха, е, че не могат да спечелят така българския народ. Ние ще продължим в тази битка и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия. Една нормална, успешна държава. Благодаря ви“, каза Петков.

Вотът бе внесен от ГЕРБ-СДС заради несъгласие с икономическата политика на кабинета.

Около час преди вота пред Народното събрание се събраха привърженици на правителството. След гласуването Петков отиде при подкрепящите го и ги поздрави.

"Днес се случи нещо хубаво. Видяхме как Трифонов, една мутра от Банкя, един човек от сараите и Митрофанова гласуваха срещу нас", каза той пред събралите се поддръжници на кабинета.

"Това, което не разбраха, е, че това не е начинът да спечелят България. Това, което не разбраха, е, че вие нямате бутони, които те да натиснат. Заедно ще ги победим", обърна се Петков към хората.

По думите му в днешния ден няма избирател на ИТН, който да се гордее, че депутатите им са гласували заедно с ГЕРБ, или поддръжници на "Възраждане", които им харесва това, че партията е гласувала с ДПС.

"Няма хора в България, които да искат да бъдат поведени от тази четворна коалиция. Те направиха най-голямата загуба за себе си и най-голямата победа за нас. България ще бъде извоювана", каза премиерът.

Сн. БГНЕС

"Продължаваме промяната” никога няма да направи сделка. Ние сме тук за дългата игра и ще сме тук, докато не отстоим независим парламент", заяви той

"Сега ще изпратим официално писмо към депутатите от ИТН, ако искат да дойдат и да ни попитат какви са нашите цели за следващите 6 месеца, ако не дойдат – отиваме на избори", каза още отстраненият премиер.

"Ако имаме 121 депутати, ще имаме наистина независимо правителство. Сега задкулисието успя да си открадне един коалиционен партньор. Президентът не ни е помогнал в нито една от стъпките, нямаше конструктивна роля", коментира той.

Петков посочи, че миналата година, когато беше част от служебното правителство на Радев, го харесвал много, но в последните няколко седмици не го разбира.

Премиерът, който вече е в оставка, каза, че след като партията му получи втори мандат за правителство ще предложи да е същото в основния си състав. "Имена няма да казвам, но няма как да сме в едно правителство оттук нататък с Гроздан Караджов. Да, ще има промяна на министри, но в основния си състав ще бъдем същите", каза той пред Нова телевизия.

Малко преди вота Кирил Петков каза пред бТВ, че "има и други депутати от "Има такъв народ", които не искат да протестират с Делян Пеевски".

"Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно изявява желание, че няма да има подкрепа, когато "Възраждане" с договорките с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват "Подкрепям те", разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение", каза премиерът.

"В момента има няколко човека в ИТН, които се чудят. Тяхното чудене е между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Те имат един огромен конфликт- Надявам се, че в следващите няколко дни ще имат време да осмислят историческата си тежест", каза Петков преди да бъде свален.

"Има хора и в другите партии, които в момента осъзнават колко тежка криза може да дойде, ако това правителство падне. Те не разбират своите лидери в този момент", коментира още той, но въпреки това гласуването показа друго.

Вече независимият народен представител Георги Георгиев, който се отцепи от "Има такъв народ", се подложи на полиграфски тест - или т.нар. детектор на лъжата.

С него той иска да покаже, че за разлика от твърденията на представители на "Има такъв народ", не са му предлагани и не е взел пари и пост, за да напусне доскорошната си партия и да стане независим депутат.

Георгиев заедно с още четирима от отцепниците съобщиха резултатите от детектора пред журналисти часове преди вота.

mediapool.bg