Кламер БГ - Новини: На 94 години почина киноиконата Сидни Поатие

На 94 години почина киноиконата Сидни Поатие

Общество

|
Съб, 08 Ян 2022г. 09:39ч.
На 94 години почина киноиконата Сидни Поатие

Сидни Поатие, сн. ЕПА/БГНЕС

Сидни Поатие, първият чернокож, спечелил Оскар за най-добра мъжка роля, почина на 94 години, предаде ББС в петък.

Новината за смъртта на холивудската звезда дойде от Бахамите.

Поатие е роден преждевременно в Маями във ферма за домати, където е била майка му но израства на Бахамите. На 16 години заминава в Ню Йорк, служи за кратко в армията, след като излъгва за възрастта си. Започва да взема уроци по актьорско майсторство, за да стане театрална и филмова звезда през 1950-те и 1960-те години.

Той реално счупва расовата бариера в Холивуд. Участието му в "Непокорните" през 1958 г. му осигурява първата номинация за Оскар, което е и безпрецедентно постижение за чернокож във водеща категория на кинонаградите по онова време. Получава първия за чернокож актьор Оскар пет години по-късно за изпълнението си в "Лилии на полето", където играе майстор, помагащ на монахини да построят параклис в пустинята.

В момент на расова сегрегация в САЩ той успява да се наложи като редовно лице на големия екран, забележителна е ролята му в "Познай кой ще дойде на вечеря" където играе чернокож с бяла годеница. В "Среднощна жега" е чернокож полицай, който се сблъсква с расизма по време на разследване на убийство.

Говорейки в излъчване на живо във Фейсбук премиерът на Бахамите Филип Дейвис заяви: "Целите Бахами скърбят. Но дори в скръбта си празнуваме живота на велик бахамец". Той отбеляза силата на характера на Поатие, неговата воля да остава изправен и способността му да превърне в своя кариера изразяването на мисли и чувства.

"Той беше пионер, който беше толкова влиятелен и павира пътя за толкова много хора в киноиндустрията да създадат свой облик", коментира Еймън Уорман от списание "Емпайър", посочвайки като такъв Дензъл Уошингтън.

Самият Уошингтън, който спечели своя Оскар през 2002 г. - същата нощ, когато Поатие взе почетна статуетка, се пошегува тогава: "Четиридесет години преследвах Сидни и какво правят те? Дават му награда в същата нощ."

"Няма думи, които могат да опишат колко радикално твоята работа промени живота ми", каза Виола Дейвис, първата чернокожа актриса с награди Оскар, Еми и Тони.

Актрисата Упи Голдбърг цитира текст на песен от саундтрака на филма на Поатие от 1967 г. "На учителя с любов": "Той ни показа как да посегнем към звездите“, отбеляза тя, докато актьорът Джоузеф Гордън-Левит го нарече "абсолютна легенда".

Поатие бе женен два пъти, има шест деца.

mediapool.bg