Кламер БГ - Новини: НФСБ внесе сигнал до главния прокурор за купуване на гласове

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор за купуване на гласове

България

|
Пет, 26 Юли 2019г. 17:11ч.
НФСБ внесе сигнал до главния прокурор за купуване на гласове

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за купуване на гласове на провелите се през май евроизбори. В него са посочени са над 15 случая, като са дадени конкретни имена, адреси и схеми за разпространение на суми срещу купуване на гласове за ДПС.

Сигналът е внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатите от партията му Валентин Касабов и Христиан Митев.

"Настояваме да извършите проверка и в населените места в Северна България, изброени по-долу, тъй като е впечатляващо масовото гласуване за листата за евродепутати на ДПС в избирателни секции, обслужващи райони и махали с доминиращо циганско население“, посочват авторите на сигнала и цитират врачанските села Малорад, Галиче, Бутан, Лесура, както и плевенското село Буковлък.

Проверка на Mediapool в изборните протоколи показва, че в Малорад ДПС е получили 305 гласа на евровота, а втора сила е ГЕРБ с 229.

От НФСБ не са разпространили публично информация за купуване на гласове, която са дали със сигнала до главния прокурор. Описали са обаче схемата в село Бутан, община Козлодуй. Казват, че там "по данни на кмета на село Бутан е извършено масово организирано заплащане срещу гласуване в полза на ДПС, това е ставало в магазин за хранителни стоки".

За Дупница от партията също дали дадени за конкретни места и имена, но не с приставили подробности в съобщението си до медиите. Валери Симеонов и депутатите му настояват прокуратурата да провери всички данни, които са предали и ако се установи извършването на престъпление – да бъде образувано наказателно производство срещу виновните лица.

Симеонов и депутатите му искат да бъде организирана и проведена на мащабна кампания преди и по време на изборите за местни органи на властта, за да се постигне "ограничаване на разпространяващата се като чума практика за влизане в политиката чрез купуване на гласове".

mediapool.bg