Кламер БГ - Новини: НСО купила луксозни коли, за да пести публични средства

НСО купила луксозни коли, за да пести публични средства

България

|
Пет, 17 Окт 2014г. 18:36ч.
НСО купила луксозни коли, за да пести публични средства

Националната служба за охрана (НСО) "оправда" решението си да закупи седем луксозни автомобили Audi A8 за над 700 хиляди лева с желание да пести средства на данъкоплатците.

Това стана ясно от пространна позиция на службата, след като традиционно покупката на луксозни возила за властта предизвика остра реакция и коментари.

От службата посочиха, че "безопасното транспортно обслужване е неразделен елемент от охранителната дейност", а заради амортизацията и овехтяването на наличните коли се стига до чести аварии.

"Това е причина за значително увеличение на експлоатационните разходи, неефективното и неикономично разходване на публични средства. В тази връзка през 2009 г. е прието решение за поетапна подмяна на представителните автомобили, тъй като последната частична подмяна е била извършена през 2005 г.", посочват от службата.

Поради липса на финансови средства обаче процесът на подмяна на представителните автомобили започнал едва през 2013 г.

От НСО уточняват, че с представителните автомобили се осъществява не само транспорта на министрите, но и на чуждестранни дипломатически представители при връчване на акредитивни писма, при посещение на чуждестранни делегации и гости с ранг заместник-председател на парламент, министър, заместник-министър, високопоставени председатели на международни организации и институции.

mediapool.bg