Кламер БГ - Новини: НС отхвърли ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса

НС отхвърли ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса

България

|
Ср, 24 Юли 2019г. 12:20ч.
НС отхвърли ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се разрешава бизнесът да финансира политическите партии под формата на дарения.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете миналата седмица, след като в началото на месеца по настояване на премиера Бойко Борисов субсидиите на партиите бяха намалени от 11 на 1 лев на глас, а след предложения на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски финансирането от бизнеса беше разрешено.

Във ветото си държавният глава повтори аргументите на БСП, които бяха против възможността законът официално да позволи фирми да финансират политици. Според Радев тези изменения създават реална заплаха за сливане на партия и държава.

Мнозинството в парламента обаче не е на същото мнение и отново прие противоречивите промени в закона. ГЕРБ, НФСБ и ДПС подкрепиха финансирането, а БСП и ВМРО бяха против него.

Пеевски, краставиците и комедията

По време на дебатите социалистът Антон Кутев предупреди, че с тези поправки партиите ще трябва да защитават интересите на бизнеса , а не на хората. А после намекна, че ДПС е в тази ситуация от години: “Във вашите редици стои един човек на име Делян Пеевски и той вероятно финансира голяма част от партията. Години наред партията прехвърля към Пеевски. Тоест - политиката прехвърля към бизнеса и обратно. Това не знам дали е противоконституционно, но е против основите на държавата“.

Йордан Цонев от ДПС реши да отговори на обвинението с препратка към популярен скеч на румънския комик Мирча Кришан, в който свежда отговора на всеки въпрос до това, че краставицата има 99% вода.

"Разбирам, че Пеевски ви е краставицата на Мирча Кришан", каза той и допълни – не било вярно, че ДПС се финансира от Пеевски.

"Допреди 2 седмици се финансирахме от бюджета“, подчерта Цонев.

ГЕРБ: Тезата на президента е лицемерна

“Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица”, каза преди гласуването депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Партията на Борисов подкрепяла отвореното финансиране, защото "1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно”.

Мотивът на НФСБ беше същият като на ГЕРБ. "Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии“, каза лидерът на участващата във властта партия Валери Симеонов.

“Обръчи от партии около фирмите“

"Ще има обръчи от партии около фирмите“, предупреди Филип Попов, като така обърна думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за "обръчи от фирми" около партиите. По думите му с финансирането на партиите от бизнеса "националната сигурност на България е сложена на тезгяха".

Преди гласуването той призова партиите, подкрепящи ГЕРБ, да размислят:

"Обръщам се към официалните коалиционни партньори на ГЕРБ и към Воля. Без вас ГЕРБ и ДПС не могат да преодолеят ветото. Вие от "Обединени патриоти“ твърдите, че сте част от тази коалиция, за да бъдете коректив на ГЕРБ. Покажете, че не сте само притурка и че няма да цопнете в канала на политическото ехо на ГЕРБ, както други преди вас“, каза той, но думите му останаха нечути – против финансирането бяха само ВМРО, които имаха същата позиция и при първоначалното приемане на поправките.

"И законът, и ветото са изключително повърхности и не дават решения, а задълбочават проблемите“, каза Искрен Веселинов от ВМРО преди депутатите от партията да гласуват против отвореното финансиране.

"И сега бизнесът е зависим от политиците“

Валери Симеонов отхвърли като несъстоятелни опасенията на президента, че поправките ще доведат до обвързване на бизнеса с партиите, защото и сега било така.

"В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат“, допълни Симеонов.

Той допълни, че не можел да се "сърди на президента“ заради ветото. "Държавният глава не е бил нито в бизнеса, нито в политиката. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети“, добави лидетът на НФСБ.

mediapool.bg