Кламер БГ - Новини: НЗОК още не знае как ще подели парите между основния и допълнителния пакет

НЗОК още не знае как ще подели парите между основния и допълнителния пакет

България

|
Пон, 18 Ян 2016г. 17:52ч.
НЗОК още не знае как ще подели парите между основния и допълнителния пакет

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) все още не разполага с рамка за това каква част от бюджета й ще отиде за финансиране на основния пакет с медицински дейности и каква - за допълнителния. Двата пакета и новите правила за финансиране на сектора трябва да влязат в сила от 1 април като за болестите от основния пакет ще има незабавен прием в болница, а за тези от допълнителния приемът може да бъде отлаган с до два месеца.

Председателят на Надзорния съвет на касата и зам.-финансов министър Кирил Ананиев обясни в понеделник, че финансирането на основния и допълнителния пакет ще стане ясно в хода на преговорите с Лекарския съюз по Националния рамков договор, където ще бъдат записани цените и обемите на медицинските дейности и който трябва да бъде подписан в края на февруари.

“Бюджетът е определен като цяло, имаме възможност за маневреност и според необходимостта ще насочваме пари от единия към другия пакет. Естествено, че основния пакет, който съдържа най-тежките и сложни лечения, ще е приоритетен. Но все пак тепърва ще договаряме с Лекарския съюз Националния рамков договор и там ще намерят отражение редица фактори. Не смятайте, че всичко в момента е решено“, коментира Ананиев.

Освен това касата и БЛС трябва да договорят и вариант при преразход да се стигне до намаляване на цени на клинични пътеки, каквато опция бе записана и в тазгодишния рамков договор.

Допълнително неяснотата се засилва от факта, че НЗОК все още не знае с колко и кои болници ще работи през следващата година, за което чака Министерството на здравеопазването да публикува официалния вариант на националната здравна карта, както и критериите, по които ще се прави подбор кои лечебни заведения да бъдат финансирани и кои не.

На фона на липсата на яснота Ананиев обаче е оптимист, че това е “стабилен и изпълним бюджет“, който е реалистичен. Той коментира, че трябва с общи усилия и воля, съобразявайки се с определения бюджет и гарантирайки интереса на пациентите да не се допускат преразходи, които да бъдат в тежест през 2017 година.

Въвеждането на пръстовия идентификатор може да закъснее още

Оказа се, че в касата има сериозни неясноти и по въпроса с въвеждането на пръстовия идентификатор, който трябва да служи като вход при приема в болница и купуването на лекарства от аптеката. Въпреки че от здравното министерство първоначално обявиха, че системата ще заработи от началото на годината, а после срокът бе удължен до април, в понеделник от касата не пожелаха да се ангажират, че той ще бъде спазен.

До момента има обявена обществена поръчка за софтуер на системата, по която крайният срок за подаване на оферти е 20 януари. Представителят на КТ “Подкрепа“ в надзорния съвет и съветник на здравния министър по въпросите на електронното здравеопазване Тома Томов обаче не се ангажира със срок на внедряването й, тъй като тръжната процедура може да се проточи заради обжалване. Отделно той не можа да каже кога и къде ще се внедри първо системата, нито кога договорните партньори на НЗОК ще бъдат задължени да си купят четци за пръстовия идентификатор. Идеята е пациентът да се идентифицира със своя пръст при първото си посещение на личния лекар, аптеката или болницата, като по този начин ще бъде генериран код, с който занапред ще бъде разпознаван в системата. От касата за пореден път уточниха, че това по никакъв начин не е свързано със събиране на пръстови отпечатъци.

От обясненията на Томов стана ясно още, че пръстовият идентификатор на практика е заменил първоначално обявената и доскоро поддържана идея вход в системата да бъде електронната здравна карта.

“Електронната здравна карта на този етап не я коментираме като техническо решение“, коментира Томов.

mediapool.bg