Кламер БГ - Новини: НЗОК няма да чака новата здравна карта, за да сключи договори с болниците

НЗОК няма да чака новата здравна карта, за да сключи договори с болниците

България

|
Вт, 22 Май 2018г. 18:08ч.
НЗОК няма да чака новата здравна карта, за да сключи договори с болниците

Очаквано Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори с лечебните заведения за тази година според броя на леглата им и нивата на компетентност към 31 март 2018 година, без да изчака влизането в сила на новата национална здравна карта. За това са се договорили Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК, съобщиха във вторник от съсловната организация.

По-рано от БЛС изразиха остро несъгласие с проекта на новата карта, която предстои да бъде одобрена от Министерския съвет и предвижда без финансиране от касата да останат около 6000 излишни болнични легла.

Според съсловната организация проектът за Национална здравна карта (НЗК) е изготвен изцяло от Министерство на здравеопазването, без да е разглеждан и съгласуван с всички членове на Националната комисия и не е утвърден или приет от нея по същество.

"Липсата на обсъждане, респективно – на постигнат консенсус, са довели до множество несъответствия, които пряко ще увредят правата на пациентите и изпълнителите на медицинска помощ, при условие, че Националната здравна карта бъде приета в публикувания вариант", се посочва в становището на БЛС.

Според съсловната организация в голямата си част проектът не отразява становищата на комисиите за изготване на областните здравни карти и при изработването на Националната здравна карта е подходено напълно механично, като в някои случаи са допуснати и очевидни недоразумения.

Според БЛС при определянето на потребностите на населението и наличието на съответни медицински структури за тяхното покриване не са взети предвид алгоритмите на клиничните пътеки и това само по себе си води до механично затваряне на работещи клиники/отделения.

В становището си до институциите Българският лекарски съюз категорично заявява, че не подкрепя проекта за Национална здравна карта и апелира към членовете на Министерски съвет да върнат проекта за доработването му от националната комисия, която според медиците трябва да вземе предвид изложените аргументи и да се съобрази с постъпилите становища по оповестения проект.

mediapool.bg