Кламер БГ - Новини: НАТО попари надеждите на Грузия и Черна гора за членство

НАТО попари надеждите на Грузия и Черна гора за членство

Свят

|
Ср, 25 Юни 2014г. 14:48ч.
НАТО попари надеждите на Грузия и Черна гора за членство

На срещата си на върха във Великобритания през септември НАТО няма да вземе решение за започване на официална процедура по приемането на Грузия и отлага за догодина решението си дали да приеме Черна гора. Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен на срещата на външните министри на страните членки.

По думите на Расмусен съюзниците са одобрили по принцип изработването на план за сътрудничество с Грузия, който ще й помогне "да се доближи до НАТО". Това обаче не е покана за включване към натовския План за действие за членство (Membership Action Plan) - официалната стъпка за присъединяване към пакта, която Тбилиси очакваше да бъде направена, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Относно Черна гора Расмусен каза, че с тази страна ще има интензивни и конкретни разговори и не по-късно от края на 2015 г. ще бъде взето решение дали тя да бъде поканена за член.

ДПА цитира изявление на британския външен министър Уилям Хейг, според когото Грузия е сред "страните, които са показали важен напредък" към членството в НАТО. "Ние много се надяваме, че онези, които са показали напредък, ще бъдат признати на срещата на върха", каза Хейг. Дипломати съобщиха, че другите претенденти за членство - Босна и Македония - едва ли ще проявят значим напредък до форума в Уелс.

mediapool.bg