Кламер БГ - Новини: НАП е осъдена да плати 55 хил. лв., защото запорирала сметките на грешен човек

НАП е осъдена да плати 55 хил. лв., защото запорирала сметките на грешен човек

България

|
Вт, 22 Дек 2020г. 17:47ч.
НАП е осъдена да плати 55 хил. лв., защото запорирала сметките на грешен човек

Националната агенция за приходите (НАП) е осъдена да плати 55 хил. лв. глоба, защото запорирала сметките на грешен човек. Решението е окончателно, съобщи lex.bg.

Случаят е от януари 2018 г. Тогава данъчните у нас получават съобщение от Германия, с което се иска запор на имуществото на жена с инициали И.Г. В заявката е посочена и датата на раждането й. Германските власти твърдят, че тя е управител на фирмата "Dogus Food" и има задължения от 169 хил. лв. към тамошния фиск.

Три дни по-късно българска служителка поискала от германските власти да разменят имената и така длъжницата Г.И. После от НАП направили справка в ЕСГРАОН и установили, че има само една жена с тези имена и дата на раждане – Г. Б. Иванова. След това искането било изпратено към дирекция "Събиране" на НАП за принудително събиране. Резултатът бил запори върху сметките на нищо неподозиращата Иванова. Тя се обадил в НАП, за да обясни, че никога не е била в Германия и не е възможно да има задължения. Едва тогава била направена повторна проверка и грешката била установена. Оказало се, че търсената Иванова е с друга дата на раждане и различно моминско име.

По този случай НАП вече бе глобена от Комисията за защита на личните данни заради неправомерното им използване. Данъчните обаче обжалваха. Последователно и административният съд в София, и върховният административен отхвърлят жалбата. В окончателното решение е записано, че още в самото начало НАП е трябвало да изиска повече информация, за може да установи правилно търсения човек.

mediapool.bg