Кламер БГ - Новини: Мислех, че умирам. Депутати изслушват арестуван на протестите (видео)

Мислех, че умирам. Депутати изслушват арестуван на протестите (видео)

България

|
Вт, 24 Авг 2021г. 18:55ч.
Мислех, че умирам. Депутати изслушват арестуван на протестите (видео)

Мислех, че умирам. Депутати изслушват арестуван на протестите (видео)

Участник в миналогодишните антиправителствени протести представи пред депутатите разказ от първо лице за полицейското насилие на 2 септември 2020 г. - денят на т.нар. Велико народно въстание . След новите кадри на арести и ужасяващ побой над протестиращи на 10 юли 2020 г., показани пред временната парламентарна комисия преди десетина дни, на заседанието й във вторник бе поканен Даниел Павлов - един от задържаните на 2 септември. Той разказа как протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев бяха удряни, влачени и арестувани на този ден.

Павлов каза, че както хилядите на площада, бил емоционален и скандирал "Оставка!". В един момент се оказал в близост до кордона от полциейски бусове. Тогава бил задържан от няколко служители на МВР около 10 ч. сутринта.

Избиха ми лещите

"Агресивно ме издърпаха зад полицейския кордон. Там бяха повален на земята и главата ми беше силно извита назад със страхотен натиск върху очите и носа ми. Лещите, които нося, тъй като съм силно късоглед, ми бяха избити от очите. В продължение на може би 20-30 секунди не можех да си поема въздух, вероятно поради силното извиване на врата ми назад. И, без да преувеличавам, чувствах, че умирам в един момент, в такава степен изпитвах болка", разказа той.

После бил притиснат с колене върху гърба му. След това бил влачен зад сградата на бившия Партиен дом, където по решение на ГЕРБ се прехвърлиха заседанията на парламента - точно на 2 септември 2020 г. Павлов каза, че е бил заплашван и обиждан от полицаите. Един от тях излял бутилка вода върху главата му.

Около половин час по-късно дошла линейка. Медиците обърнали "специално внимание" на полицаите, но не и на арестуваните, разказа Павлов.

След това той бил отведен в I РПУ, където се държали добре с него. Първоначално му казали, че ще го задържат за 24 часа. След това обаче се оказало, че го арестуват за 72 часа.

"За да покажа абсурдността на ситуацията - вече ми бяха върнали всичките лични вещи, защото в I РПУ си мислеха, че ме пускат. Оказа се, че ме задържат за 72 часа. Върнаха ме в килията и всички полицаи бяха изненадани, питаха ме: "Какво правиш тука, ти беше за 24 часа". Настана суматоха, не знаеха какво да правят полицаите", разказа Павлов.

В крайна сметка бил изпратен в МВР-болница за преглед на очите и врата. Това обаче не се случило и го пратили в ареста на бул. "Г.М. Димитров", където прекарал следващите две денонощия.

Младият мъж разказа, че работи в банковия сектор. След задържането той подал жалба. Прокуратурата обаче не открила никакви данни за насилие. Според Павлов прокурорът едва ли не му казал, че сам си е причинил нараняванията.

"Казва, че съм оказал страхотна съпротива и това е наложило тази реакция срещу мен. Казва се, че съм ритал полицейския бус, което го има при доста обвиняеми, малко на копи/пейст прилича. Също, че съм хвърлил пиратка, която се е взривила в предния визьор на каска на колега. Прокурорът казва, че не е установено физическо или вербално насилие срещу мен", заяви той.

Имената и записите

В началото на заседанието председателят на комисията Николай Хаджигенов (ИБГНИ) обяви имената на полицаите, наказани за побоя срещу протестиращи на 10 юли.

"Те вече са по медиите, но е добре да ги четем", заяви той.

Служителите са Андон Андонов (впоследствие преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор), Стоян Стоименов, Дани Бисер Димитрова и Али Алиев.

Хаджигенов цитира и постановление на прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура. Тя е магистратът, прекратил производствата след жалби на двама от битите, които отказват да дават показания. Те са защитавани от Хаджигенов. Според него не е вярно, че заради липсата на показания прокурорката не е можела да установи дали са нанесени наранявания на протестиращи, защото имало медицинска експертиза, която ги описва.

Хаджигенов допълни, че още миналата година при проверка на МВР е направен преглед на записите от охранителните камери. Прегледани са общо 52 диска, сред които и този от камерите на Министерския съвет. След това са изпратени на прокурор Трифонова. Хаджигенов коментира, че в тези записи има данни за извършено престъпление.

Прокуратурата обяви, че е повдигнала обвинения на полицаите едва след като записите станаха публични, т.е. една година по-късно.

mediapool.bg