Кламер БГ - Новини: НЗОК да не работи с болници неприемащи болни с Covid-19 иска здравният министър

НЗОК да не работи с болници неприемащи болни с Covid-19 иска здравният министър

България

|
Съб, 31 Окт 2020г. 19:53ч.
НЗОК да не работи с болници неприемащи болни с Covid-19 иска здравният министър

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да не работи с болници, които не приемат болни от коронавирус и отказват да открият легла за Covid-19 - това ще предложи министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той обяви намерението си за промяна в закона на страницата си във Фейсбук. Поводът е отказът на Четвърта градска болница в София да приеме пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило. Случаят беше представен от БНТ.

Междувременно в събота стана ясно, че мъж на 33 години с коронавирус е починал в петък, след като часове е чакал линейка на спешната помощ в София, съобщи бТВ.

Мъжът е бил на домашно лечение, но състоянието му се влошава. Близките му се обаждат за линейка около 18:30 часа. Чакат с часове, но тя не идва.

Тогава звънят на частна линейка. От там им казват, че трябва да намерят място в болница и те ще транспортират пациента. Следва звънене на роднините по болниците. След като откриват място в около 22:10 идва частната линейка, но той вече почти не диша.

Държавната линейката пристига около 22:30 часа, за да констатира смъртта на младия мъж.

От Спешната помощ в София коментираха, че за съжаление това се случва от седмици.

"Последната работна смяна има 418 повиквания, 200 от които са сигнали за коронавирус. След всеки такъв адрес линейката се прибира и се дезинфекцира за 50 - 60 минути. Абсолютно е невъзможно да се смогне", каза Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ в София, пред бТВ.

По думите ѝ сигналът за този случай е постъпил в 18:41 часа, а линейката пристига на адреса в 22:23 часа.

Министерството на здравеопазването започва проверка по случая.

Броят на новите случаи на Covid-19 за ден непрекъснато расте. За последното денонощие отново има отбелязан рекорд на брой заразени - 2891 случая.

Увеличат се и сигналите за случаи, в които пациенти не успяват да получат помощ навреме. Причината е в недостига на медицински персонал. За последните 24 часа новите случаи сред медиците са 99.

В същото време расте броят на хората в болница, включително и на тези в интензивните отделения.

Все повече са заразените сред медицинския персонал - само за денонощие новите случаи са 99.

От началото на пандемията у нас броя на заразените с коронавирус лекари е 832-ма, а на медицинските сестри - 748. Общо 2268 души медицински персонал са били заразени с Covod-19 от март досега, показват данните в Единния информационен портал.

mediapool.bg