Кламер БГ - Новини: Връщащите се от чужбина и домовете за възрастни увеличават заразените у нас

Връщащите се от чужбина и домовете за възрастни увеличават заразените у нас

Коронавирус

|
Четв, 07 Май 2020г. 21:46ч.
Връщащите се от чужбина и домовете за възрастни увеличават заразените у нас

Потвърдените случаи на коронавирус у нас станаха 1829, по данни на Националния оперативен щаб към 17 часа в четвъртък. През деня са установени още 18 нови заразени, но няма нови смъртни случаи и те остават 84, колкото и предишния ден вечерта.

В болници са настанени двама нови болни и техният брой общо е 355, от които 43-ма са в интензивните отделения. 192 са медицинските служители с инфекция на Covid-19 и бойката им съответства на сутрешната, но е с една повече от тази от предишния следобед.

Сутрешната статистика бе за нови 53 случая на коронавирус.. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в последните три дни се наблюдава ръст на новооткритите болни между 2 и 3 пъти в сравнение с предходните, който е заради откриването и изследването на конкретни огнища, а не може да се говори за дифузно разпространение на инфекцията. Според щаба основните огнища са причинени от завръщащите се от чужбина българи, които внасят заболяването у нас и се заразяват цели семейства, на обитателите на социални домове, където започна масово тестване преди дни и на инфектирания медицински персонал в няколко болници в страната.

Обявените сутринта 53 случая са били открити при направени 1163 теста за изминалото денонощие. В София новите случаи са 19, като от тях 12 са в социални домове. В Ямбол, къдато се разраства огнището в ромския квартал, са регистрирани 12 нови случая. В Пазарджик, където е засегнат голям брой от медицинския персонал на местната болница, новите случаи са 5. Другите новооткрити болни са в Плевен – 5, в Перник – 4, в Бургас – 3, в Благоевград – 2, във Враца – 2, в Кюстендил – 1.

Излекувани са още 24 души или общо 384 души, което е 22% от всички. Починали са 84 души или 4.6% смъртност. По данни на щаба в момента се откриват 2 от 6 заразени.

Според щаба ръстът на новите болни не застрашава системата

“Покачването на заболеваемостта е от два пъти до три пъти в сравнение с предишните дни. Днес имаме 53 нови случая, преди това 69 и 57. А преди това два дни сме имали 23 и 21 случая“, каза Мутафчийски.

По повод анализа на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според който България е сред малкото страни, където заболелите не намаляват, а дори се увеличават, Мутафчийски заяви, че у нас действително има повишение в броя на болните, но все още системата може да ги поеме.

"Да, в България има покачване на заболеваемостта. Никой не отрича този факт, въпреки че има и такива, които твърдят, че въобще няма коронавирус в България. Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост", коментира Мутафчийски.

Той обясни, че повишената заболеваемост е свързана с конкретни огнища. "Повишената заболеваемост е в Ямбол, Хасково и е свързана точно с полетите от Холандия и свързани лица, заразени от оттам и след това заразени фамилии, както и откриването на случаите в старческите домове. Все още разпространението е клъстърно и клъстерите са идентифицирани, но няма данни за дифузно разпространение", каза Мутафчийски.

Болници се оплакаха, че изнемогват

Въпреки това няколко болници, сред които тези в Ямбол и Пазарджик предупредиха, че изпитват трудности заради повишаващия се брой болни и заразен медицински персонал. В Ямбол 26 души с коронавирус са настанени в три отделения на лечебното заведение, като инфекциозното отделение е на прага на възможностите си. Обмисля се и вариант училище в засегнатия ромски квартал "Райна Княгиня" да бъде трансформирано в стационар, където пациенти да бъдат сортирани и да чакат резултатите от тестовете.

В Пазарджик ситуацията в местната болница също е тревожна. Там интензивното отделение, в което 10 души от персонала дадоха положителнин проби за коронавирус, отново работи, но има криза за кадри. А инфекциозното отделение е препълнено.

"Имаме нужда от анестезиолози, които да подсилят. В момента разполагаме, но те са на ръба на силите си. В инфекциозно отделение, което е препълнено, преназначаваме специалисти от наши други отделения, които са с намален обем на работа“, обясни директорът на пазарджишката болница д-р Красимир Темнилов. По-късно от местния щаб срещу коронавируса съобщиха, че заради запълнения капацитет на инфекциозно отделение в многопрофилната болница в Пазарджик, останалите лечебни заведения, включително частни, ще приемат пациенти с коронавирус. Двама заразени вече са настанени в болница "Хигия", а един е в "Уни Хоспитал"- Панагюрище. Предоставени са необходимите количества лични предпазни средства на медицинския персонал.

80 души от социални домове са с коронавирус

Изследванията в трите вида социални домове - за стари хора, за хора с психически увреждания и резидентния тип открити жилища, продължават. Там има над 15 хиляди домуващи (без персонала). Очаква се то да продължи около седмица. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че към момента 80 домуващи и 30 души персонал са с коронавирус. Те са концентрирани във Видинско. При повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала.

“Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, каза още Кунчев.

Според Мутафчийски след разхлабването на мерките гражданите трябва да проявят отговорност и да носят маски на закрито – в градския транспорт, магазините.

Мутафчийски заяви, че действително се наблюдава редовно нарушаване на тези изисквания. Относно контрола главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че се правят проверки, но обектите, които подлежат на контрол като магазини и заведения са десетки хиляди и няма как контролиращите да са навсякъде.

Проф. Костов: Позитивният PCR тест не означава, че пациентът е заразен

Пулмологът проф. Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет към премиера, коментира в четвъртък пред БНР, че позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус, който заразява и вече се натрупват все повече данни за това.

"Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", обясни пулмологът и представи данни от САЩ, според които е малка вероятността на десетия ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява.

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на инфекцията Covid-19, трябва да си стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след затихване и пълно изчезване на температурата и кашлицата. Според пулмолога периодът за карантина вкъщи на заразен човек е общо 14 дни.

Според проф. Костов облекчаването на мерките е навременно, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест и слабост.

"Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена", каза проф. Костов.

По думите му броят на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото този брой е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.

Костов съобщи, че вече са направени 10 редакции на документа с препоръки, който Медицинският експертен съвет създаде.

"Колегите лекари ги ползват и интересът е огромен", подчерта пулмологът и отбеляза, че съветът има подкрепата на цялата гилдия. Той поясни, че препоръките непрекъснато се актуализират и всяка седмица в част от главите се появяват нови допълнения. По думите му, някои лекари представят собствен опит в текстове, които изпращат на съвета.

mediapool.bg