Кламер БГ - Новини: Москва пак заплаши с ответни мерки заради експулсирането на руски журналист

Москва пак заплаши с ответни мерки заради експулсирането на руски журналист

България

|
Четв, 02 Ноем 2023г. 14:13ч.
Москва пак заплаши с ответни мерки заради експулсирането на руски журналист

Мария Захарова

Русия предупреди отново България, че ще предприеме ответни мерки заради решението на властите в София да експулсират кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Българските власти настойчиво ни намекваха, че трябва да оставим всичко това извън информационното поле", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Преди ден единственият представител на българска обществена медия в Москва - кореспондентът на БНР Ангел Григоров, беше извикан на разговор в руското министерство на външните работи.

"Ситуацията се утежнява от срамния факт, че специализираните международни структури игнорират подобно отношение към професионални журналисти... Струва ми се, че това само окуражава властите в определени държави да продължават да нарушават правата на журналистите и медиите и да налагат цензура", каза Захарова на пресконференция.

Гацак потърси убежище в руското посолство в София, след като беше привикан от българското вътрешно министерство, отбелязва Ройтерс. Българската Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) заяви, че журналистът е напуснал вчера страната.

Гацак е работил като кореспондент на "Российская газета" в София в продължение на няколко години. Публикациите му включват и материали, които са били критични към българските власти, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че кореспондентът на руския вестник в Никозия Александър Гасюк беше задържан на 5 октомври от местната полиция, след което беше депортиран от Кипър. Кипърският посланик в Москва беше извикан в руското министерство на външните работи във връзка със случая.

mediapool.bg