Кламер БГ - Новини: Може ли НАТО да бъде "защитена срещу Тръмп"?

Може ли НАТО да бъде "защитена срещу Тръмп"?

Свят

|
Пон, 08 Юли 2024г. 14:19ч.
Може ли НАТО да бъде "защитена срещу Тръмп"?

Сн. ЕПА/БГНЕС Нарастващият скептицизъм по отношение на шансовете за преизбиране на президента Джо Байдън кара европейските лидери, които се отправят за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, да се изправят пред перспективата, че най-изявеният критик на военния съюз, Доналд Тръмп, може да се върне начело на най-мощната армия в света.

По време на срещата на върха, която започва утре, НАТО - съставена от 32 европейски и северноамерикански съюзници, ангажирани да се защитават взаимно от въоръжени нападения - ще наблегне на силата чрез солидарност, докато отбелязва своята 75-годишнина. Домакинът на събитието Байдън, който обедини съюзниците в глобална мрежа, за да помогне на Украйна да отблъсне руското нашествие, дори

нарече Алианса по-единен откогато и да е било.

Но зад кулисите доминираща тема ще бъде подготовката за евентуално разделение, тъй като влиянието на крайно десните сили, които не са приятелски настроени към НАТО, нараства в САЩ и други страни, включително Франция, което поражда опасения за това колко силна ще остане подкрепата за Алианса и военната помощ, която неговите членове изпращат на Украйна.

mediapool.bg