Кламер БГ - Новини: Мобилна станция ще търси откъде идват "специфични" миризми в Русе

Мобилна станция ще търси откъде идват "специфични" миризми в Русе

България

|
Вт, 03 Окт 2023г. 14:35ч.
Мобилна станция ще търси откъде идват "специфични" миризми в Русе

Мобилна станция ще се опита да намери замърсителя и източника на неприятните миризми в Русе, сн. БГНЕС

В продъжение на три денонощия мобилна станция ще измерва концентрация на различни замърсители във въздуха с цел да се открие източникът на "специфични" миризми, от които русенци се оплакват и са подали на540 сигнала за това само в последния месец. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водитевъв вторник.

Станцията ще извършва контрол върху концентрациите на фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, включително и органичните бензен, толуен, ксилен, както и метеорологичните показатели –скорост и посока на вятъра, температура, атмосферно налягане и др.

За допълнително изследване в Изпълнителната агенция по околна среда, чието е оборудването, ще бъдат изпратени филтрите, с които се установяват концентрациите на фините прахови частици. Те ще бъдат изследвани и по газ-хроматографски метод, като целта е да се установи наличие на бензопирен и нафтален.

Извънредното измерване е по повод множеството сигнали от района на Русенския университет "Ангел Кънчев", като резултатите от измерванията ще станат ясни до седмица, допълват от ековедомството.

Миналата седмица то обяви, че е получило през септември над 540 сигнала за неприятни и "специфични" миризми в крайдунавския град.

Те са оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт.

Сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време, в часовия интервал от 20 до 23 часа, и сутрин от 5 часа до 8 часа. Това предполага, че миризмите са вследствие на неорганизирани източници, като в повечето случаи, вероятно става въпрос за неорганизирано залпово изпускане на непречистени емисии от работната среда на индустриални производители.

Данните от пунктовете за мониторинг на качество на атмосферния въздух - АИС "Възраждане" и МАС на РЛ - Русе, разположена на територията на Втора РСПБЗН, в района на Източна промишлена зона, обаче не показват отклонение от показателите за качеството на въздуха. Същото важи и за данните, които отчита общинската автоматична измервателна станция "Петър Берон", която работи от 2021 г. и е в относителна близост до Русенския 3университет.

Те не показват превишения на средно денонощните норми на следените органични показатели: бензен, толуен, етилбензен, m- p-Ксилен, о-Ксилен, Фенол, о-Крезол, p-Крезол, нафтален. Допълнително, от обслужващата фирма, са изискани и средно часовите резултати на следените показатели, от където не потвърждават превишения.

Затова е взето решението и за мобилна станция в близост до мястото, където се оплакванията на хората.

mediapool.bg