Кламер БГ - Новини: Мнозинството германци одобряват кандидатурата на Маркус Зьодер за канцлер

Мнозинството германци одобряват кандидатурата на Маркус Зьодер за канцлер

Европа

|
Ср, 14 Апр 2021г. 12:18ч.
Мнозинството германци одобряват кандидатурата на Маркус Зьодер за канцлер

Мнозинството германски граждани одобряват кандидатурата на баварския премиер Маркус Зьодер да поведе управляващия консервативен блок ХДС/ХСС на федералните избори по-късно тази година. Това показва проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА.

Според анкетата, проведена от изследователския институт "Сивей" за вестник "Аугсбургер алгемайне", 58 процента от германците смятат, че Зьодер е прав да заяви готовността си да стане кандидат на блока ХДС/ХСС за канцлер. 30 на сто са на мнение, че той допуска грешка с желанието си да се кандидатира за правителствен ръководител, а 12 процента не могат да преценят.

В надпреварата за канцлерската кандидатура освен Зьодер, представител на баварския Християнсоциален съюз, е и Армин Лашет, който е от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел. Парламентарните избори в Германия са на 26 септември.

Според информации от консервативния блок Зьодер разполага със значителна подкрепа: 86 на сто от привържениците на ХДС/ХСС приветстват стъпката на баварския премиер като правилна.

Около 50 на сто от привържениците на Зелените и 47 на сто от тези на Германската социалдемократическа партия също оценяват положително готовността на лидера на ХСС да се кандидатира за канцлер. Сред поддръжниците на либералната Свободна демократическа партия този дял е 45 процента.

mediapool.bg