Кламер БГ - Новини: Многолюдно шествие в София поиска военна помощ за Украйна

Многолюдно шествие в София поиска военна помощ за Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 28 Апр 2022г. 20:58ч.
Многолюдно шествие в София поиска военна помощ за Украйна

Сн. БГНЕС

Огромно множество хора се събраха тази вечер на поредното шествие в София в подкрепа на изпращането на военна помощ на Украйна, предаде БГНЕС в четвъртък.

Участниците се събраха пред сградата на президентството и издигнаха множество български и украински знамена, както и плакати като: "Радев – оставка! Нинова – оставка! Борисов – затвор!“, "Митрофанова, вън“, "Пълно ембарго на кървавия руски газ“, "Румен Радев = проруски сепаратист“, "ГАZ глава затрива“.

Организаторите на шествието заявяват, че в последните над 60 дни българското правителство така и не успя да излезе с ясно и цивилизовано решение относно войната в Украйна.

Начело с разпънато голямо украинско знаме протестиращите приканиха българските политици, правителство и парламент да заемат ясна и категорична позиция по отношение на войната. Множеството освирка и позицията на президента Радев, и я определи като позорна. Призоваха: "Оръжие за Украйна“,„Choose peace, stop violence”.

Огромното множество протестиращи в подкрепа на Украйна блокира Орлов мост за кратко. Шествието завърши с песни и скандирания.

То съвпадна с посещението на българския премиер Кирил Петков и ръководената от него делегация в Украйна. В рамките на визитата си той проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски, на която препотвърди подкрепата на нашата страна. По думите му политическата позиция на „Продължаваме Промяната“ е за предоставяне на военна помощ, но крайното решение за това ще бъде на българския парламент.

mediapool.bg