Кламер БГ - Новини: Митрополит Амвросий ще бъде погребан при спазване на противоепидемичните мерки

Митрополит Амвросий ще бъде погребан при спазване на противоепидемичните мерки

България

|
Четв, 20 Авг 2020г. 12:50ч.
Митрополит Амвросий ще бъде погребан при спазване на противоепидемичните мерки

Ритуалите по погребението на доростолския митрополит Амвросий, който почина от коронавирус, ще бъдат съобразени с противоепидемичните мерки и са съгласувани с Областния кризисен щаб и с Регионалната здравна инспекция в Силистра, съобщиха от местното епархийско ръководство.

Според писмо на Светия синод на Българската православна църква, "синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август 2020 г., съответно от 9 ч. - заупокойна света литургия, и от 10:30 ч. - опело".

По предварителна информация, ковчегът ще бъде разположен в затвореното пространство пред олтара на силистренския катедрален храм, докъдето не се предвижда достъп на граждани, дошли да се поклонят, както и контакт с ковчега на покойника.

Влизането в църквата ще става по определен "коридор", а излизането - по друг. Предвид очакванията много желаещи да участват в поклонението, на гражданите се препоръчва да не се задържат в храма. Пред него ще бъде осигурено озвучаване, което ще предава литургията и опелото. Пак там ще бъдат поставени вази за цветя, както и места за венците. Също отвън ще бъде възможно палене на свещи за упокой.

Доростолският митрополит Амвросий починал на 78-годишна възраст в болницата в Силистра от коронавирус след 18-дневно лечение.

mediapool.bg