Кламер БГ - Новини: Митничари заловиха камион с антики на “Дунав мост 2“

Митничари заловиха камион с антики на “Дунав мост 2“

България

|
Вт, 08 Дек 2020г. 12:25ч.
Митничари заловиха камион с антики на “Дунав мост 2“

Камион, пълен с антики, е бил заловен на излизане от страната през “Дунав мост 2“ край Видин. По документи камионът е трябвало да бъде натоварен с риба, която е трябвало да стигне до Нидерландия. Митничарите обаче се се усъмнили кому е нужно да изнася риба през цяла Европа до държава с излаз Атлантическия океан.

При започналата проверка митническите служители са забелязали в един от страничните долапи на ремаркето на камиона каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

След това са открити общо 3523 антични монети, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

“Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева“, съобщава прокуратурата.

За незаконния трафик на антики е обвинен шофьорът, който е турски гражданин на 51 години.

mediapool.bg