Кламер БГ - Новини: Минчо Спасов: Зад булото на секретността се крият безобразия в тайните служби

Минчо Спасов: Зад булото на секретността се крият безобразия в тайните служби

България

|
Вт, 25 Май 2021г. 19:48ч.
Минчо Спасов: Зад булото на секретността се крият безобразия в тайните служби

Минчо Спасов: Зад булото на секретността се крият безобразия в тайните служби

"В тайните ни служби зад булото на секретността се прикриват безобразия, които се вършат там. Най-лесният начин е да унищожиш досие. Тогава никой нищо не може да докаже", каза пред БНР бившият депутат адвокат Минчо Спасов, който беше и председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-ото Народно събрание.

Повод за думите му е изнесената първо от съпредседателя на "Демократична България Атанас Атанасов, а после потвърдена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков информация, че политици от опозицията са били подслушвани преди изборите на 4 април.

"Сигурен съм, че и сега наказани няма да има, но би трябвало да стигне до обществеността това кой е бил подслушван и евентуално посочване кой е отговарял това да се случи или да не се случи", добави той.

"Има няколко органа в държавата, които могат да разкрият истината за подслушванията, стига да имат желание. На първо място това е прокуратурата, за съжаление, досегашната практика показва, че прокуратурата, вместо да играе като коректив за ползването на СРС, самата тя нарушава закона. Всички помним как Иван Гешев разпореди да бъдат излъчени в ефир записи от СРС-та, свързани с президента, което за мен си е престъпление. Така че прокуратурата отпада като вариант. Има специално бюро за надзор на СРС, но след напускането на Бойко Рашков нищо не се чува за работата му. Предполагам, че там са назначени удобни на ГЕРБ хора, които запазват подозрително мълчание. Комисията за защита на сигурността на информацията също има властови механизми да разследва. Така че, стига да има желание, има инструментариум", каза Спасов.

По думите му хартиените копия от подслушванията лесно могат да бъдат унищожени, но има дневници, които не могат, тъй като съдържат разработки и за други случаи, има и електронни файлове, които трудно могат да бъдат заличени без следа.

"Ако има сериозно желание у разследващите, каквото аз все още не виждам, е много лесно да се установи срещу кои телефонни номера са били насочени СРС-та. Възможно е да е имало наблюдение на лицата, като може да е имало и проследяване на местоположението им чрез телефоните. Трябва да бъдат попитани не само окръжните, но и районните съдилища", каза още Спасов.

Според него има връзка между информацията за подслушванията и това, че шефовете на служби излязоха в неплатен отпуск преди встъпването в длъжност на служебното правителство.

"Тези хора демонстрираха по време на своето управление в тези институции безпрекословна вярност на управляващите, която беше достигнала до един изпипан механизъм. Тези служби бяха като сюнгер за изтичане на информация. Те събираха информация, какъвто и сигнал да подадете, той потъваше там, бяха викани хора на разпит, но действия се предприемаха само ако е удобно на управляващите", добави Спасов.

mediapool.bg