Кламер БГ - Новини: Министър Порожанов подаде оставка

Министър Порожанов подаде оставка

България

|
Вт, 14 Май 2019г. 10:14ч.
Министър Порожанов подаде оставка

Министърът на земеделието Румен Порожанов е подал оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на Порожанов е приета от Борисов.

Оставката на Порожанов идва след започналите от прокуратурата проверки за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие" и къщите за гости, субсидирани с европари и използвани не по предназначение, а за лични нужди. Нарушенията са от времето, когато Порожанов е бил шеф на фонда.

Прокуратурата обяви, че в подобни проекти са инвестирани над 200 млн. лв. Става дума за общо 746 къщи за гости, които се проверяват от МВР. По-късно стана ясно, че по всяка вероятност данъкоплатците ще покрият санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения. Причината - компрометирана Методика за налагане на санкции след плащане по проекти.

Миналата седмица Порожанов обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Самият Борисов публично каза, че по-скоро вярва на земеделския министър, но би се разделил с него министърът е допуснал нарушения по линия на къщите за гости.

По информация на Mediapool още тогава премиерът се колебаел дали да отстрани агроминистъра, който в последните дни е част от скандала с къщите за гости.

Преди дни се разбра, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е "редактирала" имотната декларация на Румен Порожанов и не са били фактите за съпругата му. Това се разбра след публикации на "Биволъ" и в. "Сега". След това Порожанов поиска цялата му декларация да бъде публикувана. 

mediapool.bg