Кламер БГ - Новини: Милиардни инвестиции в армията: Купуваме вертолети, кораби, ракети, дронове, радари

Милиардни инвестиции в армията: Купуваме вертолети, кораби, ракети, дронове, радари

България

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 18:19ч.
Милиардни инвестиции в армията: Купуваме вертолети, кораби, ракети, дронове, радари

Сн. БГНЕС, архив

Правителството одобри амбициозна програма за превъоръжаване на армията за милиарди до 2032 година. Целта е с нея да се модернизират въоръжените ни сили, които продължават да разчитат основно на старо съветско оборудване.

Това е поредният армейски план, който трябва да бъде приет от парламента.

Практиката досега е подобни програми да остават само на хартия, но след военната агресия на Русия срещу Украйна секторът на отбраната стана приоритетен в цяла Европа.

Повечето от проектите са известни от години и по тях вече са работи.

Бронирани машини, кораби, ракети

В програмата влизат купуването на бронирани машини за над 2.5 млрд. лева. Сделката със САЩ за машините “Страйкър“ е на финалната права и МО иска да я подпише до края на годината.

Още по темата

Сделка за 2.5 млрд лева: Пет ключови въпроса около бронираните машини

14 ноември 2023 07:53

Освен това ще бъдат закупени нови трикоординатни радари, брегови противокорабни ракетни комплекси, зенитно-ракетни комплекси със среден и голям обсег на действие, ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици.

Вертолети, катери и дронове

Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети, противоминни кораб, ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия.

Планира се да се изгради система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада, да бъдат закупени дронове от среден и висок клас с ударни възможности и други.

Пълният текст на програмата все още не е публичен.

Още по темата

Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

24 август 2023 13:06

Рисковете

Основните рискове пред поредната програма в армията са лошо планиране, недостатъчно финансиране, нереалистично остойностяване и липса на политическа приемственост.

Целта в програмата е много амбициозна и МО ще трябва да докаже, че разполага с необходимия капацитет, за да реализира едновременно много проекти.

Остават и предизвикателствата с поскъпването на военната продукция и осигуряването на адекватни средства за експлоатация и поддръжка на новото закупено въоръжение.

mediapool.bg